Sokolov: Plot město u nádraží nepostaví (TV Západ)

Okolí sokolovského nádraží se postupně mění a v brzké době má dojít k dalšímu vývoji. Zatímco bezpečnostní plot se pomalu vzdaluje realizaci, pokračují přípravy na parkoviště pro osobní auta.

dezinfekce

„Zastupitelstvo schválilo podání dotace. V současné chvíli se dokončuje projekt. Předpokládáme, že pokud budeme úspěšní v získání dotace, že by do konce roku stavba mohla být zahájena. My jsme postupně koupili všechny objekty, které jsou od stávající budovy nádraží směrem ke Královskému Poříčí až na nějaké výjimky, kde mají sdělovací a zabezpečovací zařízení České dráhy. Ostatní objekty jsou nyní ve vlastnictví města Sokolov. Postupně připravujeme projekty na jejich bourání a revitalizaci,“ potvrdil snahy města jeho místostarosta Karel Jakobec.

Pokračováním má být parkoviště pro autobusy a kamiony v prostoru směrem ke Královskému Poříčí.

„Na to by měl navazovat projekt - páteřní komunikace, která poté bude zpřístupňovat veškeré prostory, které jsme od Českých drah získali. Další etapa bude rekonstrukce stávajícího rondelu, kde se opravovaly mašiny. To bychom chtěli zrekonstruovat na nějaké tělocvičny, laserovou střelnici tak, aby to mohlo sloužit budoucí střední vojenské škole a střední policejní škole, a samozřejmě bude-li zájem i našim školám nebo nějakým jiným středním školám. Na to dozadu by mělo následovat cvičiště pro složky IZS a v tom úplném konci, směrem na Královské Poříčí, potom vybudování nějakých moderních skladů tak, aby občané Sokolova si mohli relativně levně uskladnit svoje věci,“ vyjmenoval další možnosti Jakobec.

Naopak několikaletá snaha o zvýšení bezpečnosti na opačné straně směrem na Citice zřejmě vyjde naprázdno. 

„České dráhy nás už asi před pěti lety požádali o spolupráci a koordinaci jejich záměru – vybudování plotu, který by bránil přecházení občanů mezi Šenvertem a Sokolovem, v prostoru u řeky Svatavky, kde několikrát došlo k neštěstí, které nezřídka končilo i smrtí. My jsme se rozhodli, že jim vyjdeme vstříc. Na vlastní náklady jsme vypracovali projekt. Vykoupili jsme od Českých drah i jeden objekt, který by byl zbourán, a kde by plot potom měl navazovat na stávající dopravní terminál. Bohužel nás trošku zklamal přístup Českých drah, protože v první řadě to byl jejich zájem. Pokud bychom chtěli plot stavět, museli bychom ještě odkupovat další pozemky nebo od nich na jejich plot získat věcné břemeno ve výši 170 tisíc korun. Proto Rada neschválila tento postup a nebude doporučovat zastupitelstvu v tomto projektu dál pokračovat. Nejde o výši finančních prostředků, to by asi město nepoložilo, ale o ten přístup,“ dodal místostarosta Jakobec.

K plotu by musel vzniknout také odpovídající chodník. Náklady by se tak mohly přiblížit čtyřem milionům korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy