Sokolov: Pan Oldřich Zika oslavil 91 let

Aktivně sleduje dění ve společnosti, sám si pro noviny i zajde, věnuje se svým kaktusům a entuziasmus by mu mohli závidět o mnoho mladší lidé. Přitom pan Oldřich Zika ze Sokolova slaví letos v březnu 91 let. Blahopřát mu byla k tomuto významnému životnímu jubileu s kyticí květů starostka města Renata Oulehlová.

dezinfekce

S panem Zikou si povídala starostka nejen o jeho mládí a zážitcích z rodné Ostravy, ale také o jeho práci vojáka z povolání. Zelené uniformě se upsal na celý život a v současnosti je podplukovníkem v záloze. Pan Oldřich dodnes čte bez brýlí, stále si udržuje přehled o veřejném dění u nás i ve světě. Oldřich Zika se pochlubil Renatě Oulehlové unikátním albem a dalšími exponáty z období druhé světové války. Jako chlapec například fotografoval Ostravu po náletech bombardérů. Dodnes má schované originální výtisky novin z těch nejpohnutějších období našeho národa. Patří k nim například Ostravský večerník, který vyšel 15. března 1939. Tedy v den, kdy začala okupace Čech a Moravy vojsky nacistického Německa. Nebo Nová Svoboda vydaná 9. května 1945, kdy Německo kapitulovalo.

Oldřich Zika je rodilý Ostravák. Do regionu přišel v padesátých letech minulého století pod absolvování vojenské akademie v Hranicích. Sloužil v Chebu, Kraslicích a nakonec v Sokolově, kde se stal nejmladším náčelníkem Okresní vojenské správy.


Zdroj: město Sokolov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy