Sokolov: Opuštěná vozidla ohrožující životní prostředí budou z města odvezena

Vzhledem k tomu, že v ulicích Sokolova přibývá opuštěných vozidel odstavených v zeleni, přikročilo město v souladu se zákonem č. 185/2001 Sb. o odpadech, k jejich odtahům. Vlastník vozidla je totiž kromě jiného povinen umístit vozidlo na místo, kde nepoškodí nebo neohrozí životní prostředí ani nenaruší estetický vzhled obce či přírody nebo krajiny.

dezinfekce

Vozidla odstavená v zeleni se mohou stát ekologickou hrozbou a ohrozit životní prostředí. Mohou z nich například unikat provozní kapaliny, o estetické stránce věci nemluvě. V souladu se zákonem o odpadech již bylo řešeno kolem deseti vozidel.

Takto odtažené vozidlo končí na vyhrazeném parkovišti firmy, která se zabývá ekologickou likvidací vozidel. O jeho odtahu je vlastník nebo provozovatel v souladu se zákonem o odpadech informován. Pokud se nepodaří identifikovat skutečného vlastníka odstaveného vozidla, je informace o odtahu zveřejněna na úřední desce. Když vlastník nepřevezme vozidlo z odstavného parkoviště po marném uplynutí lhůty dvou měsíců od informování vlastníka a v případě nemožnosti jeho identifikace od zveřejnění informace, má se za to, že vozidlo je autovrak a bude ekologicky zlikvidováno. Náklady na odtah vozidla a zajištění jeho likvidace jsou vymáhány po posledním provozovateli zjištěném v registru vozidel.

Každopádně musí počítat i se sankcí za spáchání přestupku, což vyplývá z příslušného paragrafu zákona o odpadech. Za přestupek lze uložit pokutu až 20 000 Kč. 


Zdroj: město Sokolov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy