Sokolov: O nově zrekonstruovanou porodnici je velký zájem

Jezdí sem rodit maminky ze vzdálenějších okresů, které láká luxus nejmodernější porodnice v Karlovarském kraji.

dezinfekce

Padesát dní uplynulo od otevření nově zrekonstruovaného oddělení šestinedělí v sokolovské nemocnici. O pokoje na oddělení, jehož rekonstrukce vyšla v polovině tohoto roku i s vybavením na více než 16 milionů korun mají zájem budoucí maminky z okresů, které do sokolovské porodnice dříve jezdily jen zcela výjimečně. Jedná se například o Ašsko či Mariánskolázeňsko.

„Počty dětí, které se v České republice nyní rodí, spíše klesají. Počty dětí narozených u nás jsou podobné jako loni,“ uvádí Jana Pšeničková, vrchní sestra na gynekologicko – porodnickém oddělení.

Nové oddělení si zakládá na vstřícnosti, odbornosti personálu a k tomu je zde k dispozici komfort, bezpečí a navíc prostředí, kde se maminky cítí jako doma. Po dobu jejich pobytu po porodu v nemocnici, tu s nimi může kvůli pohodlí bydlet na rodinném pokoji také jejich partner i starší děti.

„Řídíme se výhradně přáním maminek. Vyhovíme a vše je tak, jak si řeknou, pokud to nebude narušovat léčebný proces,“ uvedla Jana Pšeničková.

Při prohlídkách, které budoucí maminky absolvují před porodem, jsou nadšené. Líbí se jim moderní vybavení.

„V posledních měsících si maminky sokolovskou nemocnici začaly moc chválit. Nemáme žádnou negativní reakci,“ uvedla gynekoložka z Mariánských Lázní Ivana Šmrhová, která má více než 20 letou praxi.

„Rodila jsem zde již po třetí a s předchozími dvěma zkušenostmi je to nesrovnatelný rozdíl. Možnost soukromí a přítomnost nejbližších a oproti dávným časům i vstřícní lékaři, kteří pozdraví a ptají se, zajímají se o mně i miminko. Sokolovská nemocnice má být na co pyšná. Tady je radost rodit pro každou maminku,“ uvedla maminka Lucie Grňáková z Habartova.

Podobné reakce slyší téměř každý den Kateřina Heinzová, která je na gynekologickém oddělení staniční sestrou a zároveň je také služebně nejstarší porodní asistentkou.

„Fungujeme zatím krátkou dobu, proto není možné demonstrovat nárůst porodnosti, ale už nyní se u nás registrují budoucí maminky, které předtím rodily v okolních porodnicích a naše oddělení, které bylo postaveno v 80. letech je nelákalo,“ uvádí Heinzová.

„Všechny tyhle maminky budou rodit v příštím roce. Ale už se k nám chodí dívat a oddělení se jim moc líbí,“ dodala.

Zájem je především o rodinný pokoj, jehož hlavní devizou je to, že je v něm maminka sama a má zde soukromí. Volnější je také časový harmonogram návštěv. Vybavení je ve srovnání s běžnými pokoji podobné.

„Pokoj máme pravidelně obsazený, takže se stává, že nemůžeme uspokojit všechny maminky, které u nás rodí. Ty pak zůstávají na standardních pokojích, kde jsou dvě maminky spolu, vybavení obou těchto typů pokojů je ale téměř identické,“ uvedla Alena Novotná, která zde jako porodní asistentka pracuje třetím rokem.

K dispozici jsou zde také nadstandartní pokoje, kde mohou se svými partnerkami na rozkládacích křeslech přespat také tatínkové.

„Kolektiv je zde příjemný, snaží se mě naučit to, co umí oni. Mohu řešit běžné i ty složitější situace. Těším se, až sem po škole nastoupím,“ uzavřela Kateřina Hatalová, studentka druhého ročníku Fakulty zdravotnických studií Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, která je zde nyní na praxi.

Rekonstrukce oddělení šestinedělí Nemocnice v Sokolově byla dokončena v září tohoto roku, od října jsou zde maminky. Investorem akce byl Karlovarský kraj, který je majitelem nemocnice a firma Nemos Group, ta ji od roku 2011 provozuje. Opravy začaly v dubnu tohoto roku a vyšla na 16 milionů korun, 5 milionů na rekonstrukci přispěla firma Nemos Group, dalších 9 milionů korun investovalo Ministerstvo zdravotnictví ČR. Mobiliář oddělení za téměř 400 tisíc korun zaplatila firma Nemos Group.

K dispozici je zde sedm pokojů s vlastním hygienickým zázemím. Pokoje jsou vybavené zdravotnickou technikou, přebalovacím pultem s vaničkou a novorozeneckými postýlkami. Jeden pokoj je rodinný, dva pokoje s nadstandardním vybavením a pak čtyři standardní pokoje, kde budou dvě maminky a jeden observační pokoj pro maminky po císařském řezu. Celkově tu může být najednou až třináct maminek.

O tom, že kraj nechal zrekonstruovat porodnici jsme vás informovali zde.

Zdroj: facebookové stránky Nemocnice Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 16.11.2017 19:30




0 +
 

Hlavní zprávy