Sokolov: Plánovací kalendář poradí, jak nakládat s odpadem

Město Sokolov ve spolupráci s autorizovanou obalovou společností EKO-KOM připravilo pro občany města v rámci osvěty v oblasti třídění odpadů plánovací kalendář pro rok 2020 doplněný o důležité informace k třídění odpadu.

dezinfekce

Plánovací kalendář pro rok 2020 si mohou občané Sokolova vyzvednout ve vestibulu úřadu, v informačním centru v budově Městského domu kultury, na sběrném dvoře společnosti SOTES Sokolov nebo v městské knihovně.

Na osvětu k třídění odpadu přispívá společnost EKO-KOM městům a obcím finanční částkou. Vzhledem k tomu, že město Sokolov se stále umísťuje na posledních příčkách v množství vytříděného odpadu, rozhodla se společnost EKO-KOM uhradit výrobu plánovacího kalendáře v celé výši.  

Má smysl recyklovat a třídit odpad?
Ano. Nic lepšího, co by zvládlo kvanta našeho odpadu zatím neznáme. V současnosti je to jediný relativně zvládnutý proces, jak získat z oběhu zpracovatelný odpad. A z něj získat zpět některé materiály. Mimo to i zabránit tomu, aby se látky z těchto odpadů dostávaly do vody, půdy nebo ovzduší. A jelikož recyklaci předchází proces třídění odpadů, má smysl dozajista i to. Třídění odpadu a recyklace je v současnosti doslova tím nejmenším, co můžeme v rámci naší konzumní společnosti pro náš vlastní svět dělat.

Třiďte odpad, má to smysl!
Každý obyvatel ČR vloni vytřídil v průměru 21,3 kg papíru, 14,1 kg plastů, 13,2 kg skla, 13,9 kg kovů a bezmála půl kilogramu nápojových kartonů. Prostřednictvím sběrných systémů obcí se loni vytřídilo přes 665 000 tun odpadů, více než polovinu z toho tvořily vytříděné obaly. Spolu s živnostenskými odpady se podařilo loni vytřídit a předat na třídicí linky přes 841 000 tun obalových odpadů.

Najdou se ale i tací, kteří odpad netřídí. Vede je k tomu nejčastěji pocit zbytečnosti, že recyklovat nemá smysl, protože podle nich stejně všechny odpadky končí na jedné hromadě. Přerod odpadu v recyklované materiály je přitom nejen skutečný, ale také zajímavý. Jak se recyklují odpady i jiné zajímavosti najdete na stránce zde.



Zdroj: Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 01.12.2019 15:30




0 +
 

Hlavní zprávy