Sokolov: Nová kniha se vydává po Stopách velké války (TV Západ)

Muzeum Sokolov vydalo výpravnou knihu kolektivu autorů v čele s publicistou a historikem Vladimírem Bružeňákem. Publikace s názvem Stopy velké války přináší ucelený přehled 311 pomníků 1. světové války a tří zajateckých táborů na území dnešního Karlovarského kraje.

dezinfekce

„Já už jsem měl tento nápad v hlavně již několik let. Trošku mě inspirovala i knížka už bohužel zesnulého ředitele chebského muzea – pana Zbyňka Černého, který společně s Tomášem Dostálem vydali před lety knížku Bolest v kameni, která část pomníků z Karlovarského kraje mapovala. Nicméně mi připadalo, že knížka potřebuje malinko doladit – více fotografií, více informací. V hlavě jsem měl několik let nápad – ideu, vydat mnohem větší publikaci, která by mapovala všechny pomníky Karlovarského kraje, které vznikly na paměť vojáků padlých ve velké válce – v první světové válce, včetně zaniklých pomníků, které už dávno  nejsou. Takže jsem sbíral materiál, původně měla knížka zahrnovat jen sokolovský okres, ale následně vznikl nápad protáhnout to na celý Karlovarský kraj. Protože na to moje síly nestačily, tak jsem dal dohromady kolem sebe kolektiv, celkem pěti spoluautorů – paní Beranovou ze sokolovského muzea, mého kamaráda Ing. Josefa Mackeho, Jardu Vyčichla, kteří zpracovávali Karlovarsko, a kolegu Tomáše Kárníka, který nám pomáhal s Chebskem. Každý jsme si rozdělili práci. Závěrečné práce trvaly zhruba za ten poslední rok,“ popsal okolnosti vzniku knihy Vladimír Bružeňák.

Kniha vznikla také jako připomínka stoletého výročí konce tohoto světového konfliktu. Na jednotlivých pomnících, kterých se do dnešní doby dochovala jen zhruba polovina, se nachází okolo 17 tisíc jmen.

„Ty ztráty se pohybovaly mezi jedním až devíti procenty obyvatelstva z dané obce. Myslím si, že na počet obyvatel tehdejšího, i když to tehdy nebyl Karlovarský kraj, ale ten počet ztrát byl celkem dost vysoký. Zhruba o jedno procento vyšší než ztráty celého rakouského mocnářství,“ porovnal smutné statistiky Bruženák.

V knize, která vyšla v nákladu 500 kusů, je závěr věnován třem zajateckým táborům. Během války je zřídilo Vojenské velitelství Praha v západních Čechách, konkrétně v Jindřichovicích, Karlíně u Plané a v Podhradu u Chebu. Knihu veřejnosti autoři představili v Sokolově.

„My jsme měli křest v úterý v sokolovském muzeu, protože sokolovské muzeum spolu s Karlovarský krajem knihu společně zaštítilo. Jsme moc rádi, že sokolovské muzeum nám pomohlo spolu s paní Beranovou, která je spoluautorkou, publikaci spolu vydat. Karlovarský kraj na ni samozřejmě přispěl největší měrou. Takže právě proto se křest odehrál v sokolovském muzeu. Byla to taková hezká akce, přišlo zhruba 100 lidí, nějaký kulturní - doprovodný program, pokřtili jsme knížku. Takový hezký podvečer jsme strávili,“ dodal Bružeňák.

Celý rozhovor, kde se dozvíte další podrobnosti o této zajímavé knize, ale i další plány dr. Bružeňáka, najdete zde.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy