Sokolov: Nemocnice má novou endoskopickou věž za více než 3 miliony

Nemocnice Sokolov rozšířila své gastroenterologické pracoviště o nový moderní endoskopický přístroj pro vyšetření a léčbu trávicího traktu. Právě včasné odhalení je základní předpoklad pro léčbu rakoviny tlustého střeva a konečníku. Ta je druhým nejčastějším typem karcinomu v ČR a ročně jí podlehne kolem 4000 Čechů, tedy polovina z těch, u kterých je onemocnění zjištěno.

dezinfekce

„Sokolovsko je region s vysokou nemocností. O to důležitější je, aby člověk k lékaři dorazil včas. Nezřídka bohužel kolegové nachází již neřešitelné stavy,“ uvedl primář interního oddělení MUDr. Martin Straka.

Moderní endoskopická věž od japonské firmy Olympus disponuje vysoce kvalitní optikou, která lékařům umožní dokonalejší zobrazení sliznic žaludku a střev. Endoskop nabízí lepší posuzování a hodnocení tzv. prekanceróz, což jsou změny, které často přechází v zhoubný novotvar. Součástí endoskopické věže je elektrochirurgická jednotka, která umožňuje provádění léčebných výkonů na poškozených tkáních. Zajišťuje například šetrné zastavení krvácení či přímo odstranění drobných ložiskových změn. K bezpečnosti pacientů přispívá i nová dezinfekční jednotka.

Endoskopické vyšetření není mezi pacienty příliš oblíbené. Použití moderního přístroje zkušeným lékařem ale nepříjemnost výkonu snižuje na minimum. Počet výskytů rakoviny tlustého střeva a konečníku v ČR neustále roste, zejména pro špatné stravovací návyky a je jeden z nejvyšších v porovnání s ostatními evropskými zeměmi. Úspěšná léčba je přímo závislá na včasném odhalení nádoru. Vyšetření by proto měli i bez vnějších příznaků nemoci zvážit zejména lidé z rizikových skupin, tedy muži po padesátce, lidé s výskytem onemocnění v rodině a pacienti trpící střevními záněty.

Přístroj v hodnotě přes 3 miliony korun pořídila Penta Hospitals CZ, která Sokolovskou nemocnici provozuje, za přispění strukturálních fondů EU.

Gastroenterologické pracoviště interního oddělení Sokolovské nemocnice nově posílil MUDr. František Matějovič, který dříve pracoval v chebské nemocnici a má za sebou více než 20letou praxi v oboru gastroenterologie a endoskopických vyšetření.

„Náplní pracoviště je expertní činnost v oboru gastroenterologie zahrnující i endoskopická vyšetření. Toto poslání bude kolega Matějovič velice přesně naplňovat,“ uvedl gastroenterolog sokolovské nemocnice MUDr. Jan Kirchner, který je za chod tohoto pracoviště léta zodpovědný. 


Zdroj: Markéta Singerová, tisková mluvčí Nemocnice Ostrov a Nemocnice Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy