Sokolov: Muzeum chce vystavit poklad a torzo hradu z 13. století

Muzeum Sokolov, p. o., jehož vlastníkem je Karlovarský kraj, chce zatraktivnit prohlídkovou nabídku. Usiluje o stálou expozici Sokolovského pokladu, šperků mnohamilionové hodnoty, kterou našli v 90. letech při výkopových pracích.

dezinfekce

Kromě toho historici objevili i kamenné trosky hradebního opevnění z 13. století. Oba unikáty mají nalákat více turistů. Investice je odhadována až na 18 milionů korun. Dva miliony korun už slíbilo město Sokolov.

Vedle peněz od města má muzeum připravený i svůj milion. Zbylé peníze by mohl financovat vlastník, tedy Karlovarský kraj. Prostory a projekt si byla v Sokolově prohlédnout hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. Doprovázeli ji náměstkyně Daniela Seifertová, náměstek Petr Kubis, starosta Jan Picka, místostarostka Renata Oulehlová, historik a krajský zastupitel Jiří Klsák a další.

„Mně se myšlenka velmi líbí a věřím, že by expozice mohla zvýšit návštěvnost. Ten poklad má jedinečnou historickou i uměleckou hodnotu a v trezoru už je opravdu dlouho,“ projevila podporu investici náměstkyně hejtmanky Daniela Seifertová a dodala, že Karlovarský kraj hospodaří s rekordním přebytkem ve výši půl miliardy.

Peníze by tak mohl kraj uvolnit právě z této rezervy. Krajští zastupitelé by se věcí měli zabývat již v dubnu.

Stálá expozice má vzniknout ve sklepení, které se nachází pod sokolovským zámkem, současným sídlem muzea a městské knihovny.

„Pro klenoty musíme vybudovat trezorové vitríny, dostatečné zabezpečení a další mobiliář. Kromě pokladu a hradeb budeme prezentovat další archeologické nálezy ze Sokolova a okolí,“ řekl k investici ředitel muzea Michael Rund s tím, že nejdražší položku tvoří právě bezpečnostní systém.

„Chceme ukázat i objevené nápisy vězňů z 16. a 17. století a také nejspíš jedinou zachovanou renesanční koupelnu,“ dodal ředitel.

Kamenné hradební opevnění je dosud pod betonovými základy, které bude nutné zbourat. Návštěvníci je uvidí z přechodových můstků. Podle Jiřího Klsáka jde o nález jedinečného významu. 

„Nejen, že jsme předpokládali, že původní hrad stál jinde, byl mladší a zcela zanikl. Odhalené obvodové hradby navíc dosvědčují, že původní hrad měl charakter vodní tvrze,“ řekl.

Muzeum vystavuje Sokolovský poklad jen příležitostně. Naposledy před pěti lety při 700. výročí udělení městských práv Sokolovu. Během dvou týdnů si klenoty přišlo prohlédnout bezmála dva tisíce lidí. Stavební práce by měly začít ještě letos. Nový prohlídkový okruh by mohl být otevřený již v roce 2019. Vedení muzea dále uvažuje, že v prostorách zámku otevře vinárnu, či kavárnu a zajistí si tak další příjem. Město plánuje přestěhovat městskou knihovnu na Staré náměstí do vlastních objektů a muzeum tak přijde o stabilního nájemníka. 


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy