Sokolov: Město žije sportem. Ti nejlepší byli po zásluze oceněni

Sportu se v Sokolově i v okrese daří, potvrzuje to řada úspěchů, které sportovci z regionu získávají na domácí i zahraniční scéně. A to i díky nemalým finančním částkám, jimiž města a obce své sportovce a kluby podporují.

dezinfekce

Například v Sokolově jde letos na podporu sportu a provoz sportovišť kolem 74 milionů korun. Ti nejlepší sportovci z regionu převzali ocenění v úterý 2. dubna v sokolovském klášterním kostele sv. Antonína Paduánského. Mezi čestnými hosty byli náměstek hejtmanky Petr Kubis, radní kraje Karel Jakobec, sokolovský místostarosta Jan Picka, tajemník Tělovýchovné unie Sokolov Jaroslav Lebeda a starostové některých měst z regionu.

Slavnostnímu aktu předávání ocenění v rámci večera Sportovec roku okresu Sokolov 2018 předcházelo připomenutí sportovních osobností, které nás v uplynulém období opustili. Byla to Marie Správková, v mládí juniorská reprezentantka ve volejbale, hráčka Baníku Sokolov a VŠ Plzeň. Dlouholetá trenérka dívčích družstev a současně funkcionářka Baníku Sokolov. A také Libor Dočkal, někdejší úspěšný skokan do dálky, držitel medaile z republikového mistrovství v atletice, spoluzakladatel Školního atletického klubu v Chodově, v jehož čele stál 27 let.

Ocenění Sportovec roku okresu Sokolov 2018 bylo předáváno v šesti kategoriích.

Kategorie mládež:
Dominik Oračko, vzpírání, TJ Baník Sokolov
V roce 2018 obsadil 1. místo na ME v trhu, nadhozu a ve dvojboji ve váze do +94 kg  do 15 let v Miláně. Získal i titul na MČR do 15 let i do 23 let a 2. místo do 20 let. Byl také třetí ve své kategorii mezi muži, 7 x překonal Evropský rekord ve váze +94 kg. Do 15 let. 12 x překonal rekord ČR ve váze +85kg do 15 let. Je nejlepší vzpěrač ČR do 15 let v roce 2018. Trenéry jsou Slávek Rychnavský a Vlastimír Klímek.

Nikola Roubalová, box, BC Baník Sokolov
Obsadila 2. místo MČR  kadetů v boxu V Českých Budějovicích. Vyhrála také Mezinárodní turnaj v německém Saalfeldu, ale i stejný turnaj O pohár města Sokolova a Karlovarského kraje, a byla druhá na Mezinárodním turnaji v Erfurtu. Trenérem je Jan Malý.

Jan Kundrát, atletika, Atletický klub Sokolov
Obsadil 13. místo na MČR ve všestrannosti. Získal odznak všestrannosti olympijských vítězů v rámci republikového finále. V atletice kombinuje více disciplín a ve všech je mezi nejlepšími v kraji. V loňském roce prošel úspěšně všemi stupni všestrannosti pro základní školy a stal se vítězem okresního, krajského i republikového finále. Trenérem je Pavel Procházka.

Karel Macán, cyklistika, Roman Kreuziger Cycling Academy
Obsadil 1. místo na MČR v dráze stíhací závod družstev a sprint družstev. Byl na 2. místě na MČR v bodovacím závodě jednotlivců na dráze dvojic Madison. Získal také další ceny na stupních vítězů. Trenérem je Tomáš Holub.

Vít Holub, plavání, Plavecký klub Baník Sokolov
Byl na 2. místě MČR zimní – 50m volný způsob, a na 3. místě MČR letní – 100m volný způsob. Je několikanásobný mistr Karlovarského a Plzeňského kraje a účastník a medailista Olympiády mládeže za Karlovarský kraj. Trenérem je Václav Sobotka

Petr Goubej, karate, kickboxing, jiujitsu, Samurai Fight Club
Je mistr Evropy gloves kumite, vícemistr Evropy fullcontect kumite. Byl na 3. místě MČR kickboxingu a 2. místě MČR ve fightingu. Získal řadu ocenění na mnoha mezinárodních turnajích. Trenérem je Václav Kolář.

Daniela Zronková, vzpírání, TJ Rotas Rotava
 Získala 6. místo na ME do 17 let v hmotnostní kategorii do 75 kg, které bylo v Miláně. Čtvrtá se ve stejné váze umístila na MČR v Havířově. Dále získala 1. Místo na MČR juniorek do 17 let do 75 kg, 1. místo ve váze do 69 kg na MČR juniorek do 20 let, ale i ve váze do 75 kg do 23 let. Trenérem je  Václav Zronek.

Eliška Zajacová, sportovní střelba, Sportovní střelecký klub Policie UNITOP Sokolov
Získala 1. místo na memoriálu F. Taranta ve střelbě ze sportovní malorážky, také 1. místo na mezinárodním závodě ve sportovní malorážce, ale především obsadila 2. místo na Olympiádě dětí a mládež v kategorii vzduchová puška.

Eliška Pokorná, sportovní karate, Champions team
Získala 1. místo na MS kumite a kata v Moldavsku, 1. místo v kategorii kata na ME na Maltě a také na MČR v Karlových Varech. Získala také řadu prvních míst na různých mezinárodních turnajích. Trenérem je Miroslav Boguský.

Filip Lörincz, fotbal, Fotbalový klub Baník Sokolov
Je členem širšího kádru future reprezentace ČR do 15 let, který reprezentují hráči menšího fyzického vzrůstu. V kategorii U15 nastupuje na postu středního záložníka. Mezi jeho největší přednosti patří herní inteligence, kreativní řešení herních situací, kopací a míčová technika. V České lize starších žáků patří k nadprůměrným hráčům celé soutěže a je v této kategorii klíčovým hráčem FK Baník Sokolov.

Kategorie dospělí:
Daniel Pekuniak, sportovní karate, Champions team
Stal se mistrem světa světa v kategorii  SKDUNK kumite masters v Moldavsku a ve stejné kategorii i mistra Evropy v Polsku. Mistrem světa se stal na obou mistrovstvích i v kategorii WUKF. Obsadil i tři první místa na mezinárodních turnajích V Polsku, Slovensku a v Německu.

Kamil Kučera, vzpírání,  TJ Baník Sokolov
Obsadil 8. místo na MS v nadhozu, 16. místo v trhu a 11. místo ve dvojboji. Na ME byl v trhu na 4. místě, v nadhozu na 3. místě a dvojboji na 5. místě. Osobním a reprezentačním trenérem je Pavel Ivanič.

Jaromír Havlíček, výkonnostní turistika, Klub českých turistů, odbor Krušné hory, Sokolov
V roce 2018 získal titul Mistr turistiky od Klubu českých turistů, na trasách nad 30 km ušel v roce 2018 přes 10 000 km. Uznávají se trasy nad 30 km. Na lyžích ujel 1 500 km a na kole ujel 18 000 km.

Eliška Staňková, atletika, Tělovýchovná jednota Tatran Kraslice
Získala 12. místo na ME v hodu diskem, byla na prvním místě na MČR v hodu diskem. Titul mistryně ČR získala již po šesté. Loňský titul měl hodnotu 56,76 m. Obsadila 12. místo na ME hodem 57,04 m. Trenéry jsou Josef Karas a Josef Šilhavý.

Ludvík Killinger, cyklistika, Cyklo Team Killi
Obsadil 7. místo na MS v Rakousku, 1. místo na MČR časovka dvojic, 2. Místo v časovce jednotlivců a 3. místo v silničním závodu.  Získal desetkrát první místo v závodech Extraligy Masters i první místo v Extralize Masters v roce 2018. V minulosti získal několik medailí na MS i ME.

Daniel Krhut, karate, Sportovní klub policie Sokolov UNITOP ČR
Získal 1. místo Kata masters OPEN na MS WUKF ve Skotsku , 1. místo na ME WUKF na Maltě v kategorii Kata masters  OPEN a 3. místo Kumite masters 36 – 40 let. Je také mistrem ČR v K. Varech v kategorii Kata masters OPEN, Kata seniors GOJU-RYU a Kata seniors OPEN.

David Štípek, fotbal, FK Baník Sokolov
Bývalý mládežnický reprezentant, 93 startů za ligové celky, jeho předností je rychlost a hra jeden na jednoho. Je kmenovým hráčem FK Baník Sokolov. Nastupuje na pozici pravého záložníka. Je dynamický hráč, velmi kreativní a pracovitý v tréninku.

Kategorie kolektivy mládeže:
Mladší žáci fotbal (kategorie U 13), Fotbalový klub Baník Sokolov
V polovině soutěže České liga mladších žáků (1. liga) jsou na 1. místě soutěže. Patří dlouhodobě ve své kategorii k nejlepším v ČR. Tým je složen z řady velmi talentovaných hráčů, kteří mají díky své tréninkové píli velký předpoklad dosáhnout profesionální úrovně. Trenérem je Vladyslav Volpov.

Kadeti basketbal, Basketbalový klub Sokolov
Kadeti Basketbalu  BK Sokolov obsadili 1. místo v Nadregionální lize (Karlovarský, Středočeský, Jihočeský, Ústecký a Plzeňský kraj). V celé sezóně 2017/2018 neprohráli. Tým kadetů je tvořen pouze odchovanci BK Sokolov v čele s talentem Janem Křížem, který v sezóně 2017/2018 také oblékl dres extraligové Lokomotivy Plzeň. Trenérem je Lukáš Šnobl.

Kolektiv hráček reprezentace ČR volejbalu (kategorie U16), Beach volleyball club Chodov
Kolektiv čtyř navržených hráček získal 8. místo na MČR starších žákyň a 1. místo s výběrem Karlovarského kraje na KCM, obsadil také 1. místo jako reprezentace ČR U16 na mezinárodním turnaji Prague Volleyball Games. Trenérem je Jiří Kudrle.

Kategorie kolektivy dospělí:
Tým karate dvou klubů, Sportovního klubu policie Sokolov UNITOP ČR a Champions teamu
Dosáhl na 2. místa na MS WUKF kumite veterans ve Skotsku, ve stejné kategorii na ME na 1. místo na Maltě a také na MČR v Karlových Varech.

Družstvo mužů – sportovní střelba, Sportovní střelecký klub Policie UNITOP Sokolov
Obsadil 1.místo na MČR ve velkorážní pistoli. Získal také tituly na třech mezinárodních závodech. Obsadil 1. místo v absolutním pořadí v soutěži O pohár hejtmanky Karlovarského kraje.

Kolektiv trenérů alpského lyžování, TJ Horal Stříbrná
Toto družstvo trenérů získalo se svým svěřencem Jakubem Kozmou 3. místo na Olympiádě dětí a mládeže 2018 v Pardubickém kraji.  Mladí závodníci vedení těmito trenéry se pravidelně účastní Krušnohorského poháru a celkově se umísťují napříč spektrem v jednotlivých kategoriích. Mimořádných úspěchů dosahují také na dalších závodech v ČR, ale i Německu či Rakousku.

Kategorie trenér:
Stanislav Galisz, fotbal, Fotbalový klub Baník Sokolov
Nejdéle aktivním trenérem mládeže. V klubu působí 25 let. Za tuto dobu vychoval velké množství velmi talentovaných hráčů, z nichž ti nejúspěšnější se dokázali prosadit na ligové, či reprezentační úrovni. Jsou to třeba Tomáš Vondrášek, Jakub Dvořák, Vojtěch Machek, Ludvík Tůma a reprezentanti Petr Jiráček a Michael Krmenčík.

Miroslav Boguský, sportovní karate, Champions team
Je v současnosti hlavním trenérem  Champions teamu a trenér reprezentace ČR CAOKK ve sportovním karate. Závodníci Champions teamu pod jeho vedením vybojovali v roce 2018 15. titulů mistra Evropy a 10. titulů mistra světa.

Jiří Kudrle, volejbal, Beach volleyball club Chodov
Patří již šestou sezónu k velmi úspěšným trenérům volejbalového klubu BVC Chodov. Jeho úspěchem bylo například druhé místo družstva mladších žákyň na MČR 2017 nebo 8. místo starších žákyň na MČR v sezóně 2017/2018. Byl také u 1. Místa  výběru Karlovarského kraje na KCM v Bílovci v červnu 2018. Všechny jeho výsledky v mateřském klubu ho vynesly do pozice asistenta trenérky reprezentace ČR. Do této funkce nastoupil na začátku sezóny 2018/2019. Za úspěch lze považovat účast ve funkci trenéra reprezentačního družstva kategorie U16 na mezinárodním turnaji Prague Volleyball Games. Toto družstvo si odvezlo zlaté medaile.

Pavel Ivanič, vzpírání, TJ Baník Sokolov
Dosahuje úspěchy se svěřenci na MS. V roce 2018 to bylo dvakrát 2. místo a jednou 3. místo na ME mužů a žen. Je reprezentačním trenérem mužů, žen, juniorů a juniorek. Zabývá se přípravou našich úspěšných sportovců, jako jsou Kamil Kučera, Jiří Orság, Petra Petrova, Eliška Pudivítová a řada dalších. Jeho trenérské kořeny směřují do oddílu vzpírání TJ Baník Sokolov, ve kterém vychoval mnoho úspěšných vzpěračů od žactva přes mládež.

Kategorie cvičitel: 
Šárka Kuzebauchová, všestrannost, Tělocvičná jednota Sokol Kraslice
Cvičitelka Sokola a skladeb na XIV. Všesokolský slet. Jako jediná v kraji a jedna z mála v republice nacvičovala současně dvě skladby ve dvou různých kategoriích. Kategorii starší žactvo, skladba Cirkus a kategorii ženy, skladbu Ženobraní. Tato činnost zabrala dva roky školení, nácviku a organizace. Celou dobu, a to včetně závěrečného týdenního sletu, kde se starala o mladé sokolíky, toto vykonávala zcela bezplatně v duchu sokolských myšlenek.

Kategorie Osobnost sportu: 
Rudolf Flaška, atletika
Svou sportovní kariéru započal v roce 1955 jako člen sportovního klubu Spartak Hořovice zaměřeném na atletiku. Tam se stal v roce 1962 přeborníkem okresu Beroun ve skoku vysokém. V něm získal řadu dalších úspěchů. Nesčetně medailových umístění získal také v přespolním běhu. Jako učitel vystřídal postupně řadu základních škol v západočeském kraji, ve kterých se všude věnoval atletice. V roce 1967 nastoupil na ZŠ v Lokti, kde měl zaměření na tělovýchovu, především na všestrannost sportovců, což je nejlepší průprava pro další sporty. Působil na 1. ZŠ v Sokolově, v Novém Sedle a od roku 1999 až do odchodu do důchodu v roce 2008 na 3. ZŠ Sokolov, která byla sportovně zaměřena. V roce 2002 až 2008 se žáci pravidelně umísťovali díky jeho práci v republikových finále Přespolního běhu, Atletickém čtyřboji a Poháru rozhlasu. Jako trenér 2. třídy se též podílel na založení Atletického oddílu při TJ Loket. V současnosti coby důchodce působí ve Školním atletickém klubu Chodov. Tam působí jako trenér i rozhodčí.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 04.04.2019 20:00




0 +
 

Hlavní zprávy