Sokolov: Město žádá kraj o přesun protialkoholní stanice

Rada města Sokolov požádala vedení Karlovarského kraje o řešení protialkoholní záchytné stanice v Sokolově. Ta je jedinou v Karlovarském kraji. V roce 2018 zde lékaři přijali 600 klientů. Ti po propuštění většinou zůstanou ve městě, často nemají prostředky, střechu nad hlavou a narušují veřejný pořádek.

dezinfekce

Podle starostky Renaty Oulehlové je nutné, aby taková služba přímo navazovala na psychiatrickou péči. Bez toho problémy lidí s alkoholem jen narůstají. Službu provozuje Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje. Sokolov ale vynakládá nemalé prostředky na sanaci souvisejících sociálních jevů.

Město v minulých letech otevřelo noclehárnu a nízkoprahové denní centrum nedaleko sokolovského nádraží. Na zřízení a provoz už vynaložilo přes čtyři miliony korun z vlastního rozpočtu. Nízkoprahové denní centrum navíc není pro letošní rok zařazené do systému sociálních služeb hrazené Karlovarským krajem. Právě sem přitom valná část lidí, které policisté a záchranáři do Sokolova sváží z celého regionu, dochází.

„Záchytná protialkoholní stanice v Sokolově není systémovým řešením. U většiny klientů se jedná o recidivu, těmto lidem je nutné psychiatricky pomáhat. Ke všemu bývají mezi sváženými lidmi i narkomani, ty ale stanice nepřijme a i ti zde zůstávají,“ řekla starostka Renata Oulehlová.

Rada města adresuje vedení Karlovarského kraje žádost o přestěhování zařízení, nebo jeho úplné zrušení. Její znění si můžete stáhnout zde.


Zdroj: město Sokolov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy