Sokolov: Město vykoupí drážní domek a postaví plot (TV Západ)

Město Sokolov chce odkoupit zchátralý drážní domek u kolejí a zbourat jej. Místem má totiž vést plánovaný plot podél kolejiště, aby se zabránilo vstupu osob. Lidé varovné cedule často ignorují a v místě došlo k několika úmrtím po střetu s vlakem.

dezinfekce

„České dráhy byly iniciátorem jednání, kdy požádaly město o spolupráci a o možnost nějakým způsobem technicky zabránit tomu, aby jak studenti ze školy, která je za kolejemi, tak také obyvatelé čtvrti Šenvert a koneckonců i městyse Svatava nepřecházeli přes koleje. Reagovaly tak na mnohá úmrtí, ke kterým bohužel v tomto místě docházelo. My jsme byli samozřejmě vstřícní, protože chápeme, že bezpečnostní situace musí být rozhodně záležitostí, kterou město chce řešit. Takže jsme vstoupili do jednání s Českými drahami a následně také i se společností SŽDC. Domluvili jsme se na tom, že město Sokolov zaplatí projekt na vybudování plotu, který bude navazovat na stávající plot oddělující dopravní terminál od samotných kolejí,“ uvedl starosta Sokolova Jan Picka.

Jednání byla náročná a zdlouhavá především kvůli předávání majetku mezi Českými drahami a SŽDC. Posledním problémem byla cena za nemovitost.

„Náš posudek, který byl na téměř 200 tisíc, tak se liší od posudku, který si nechaly zpracovat České dráhy. Jejich posudek – znalecký odhad se zastavil na částce 398 tisíc, což je prakticky jednou tolik. Nicméně i přes tuto nepříjemnou skutečnost, která nás v Radě trošku zaskočila, jsme se jednomyslně shodli na tom, že i za tuto cenu domek odkoupíme, provedeme demolici a uděláme projekt tak, aby opravdu plot bez nějakých zbytečných záhybů, zatáček, přímočaře oddělil dopravní terminál a pozemek města od Českých drah. Slibujeme si od toho jediné – děláme to všechno pro bezpečnost Sokolováků,“ doplnil Picka.

Plot by měl být dlouhý několik set metrů a po obou stranách kolejí. Náklady na pořízení plotu zatím město nezná. Očekává ale, že se k investici připojí i dráhy. A zatímco rekonstruovaná hlavní budova nádraží již brzy bude sloužit obyvatelům města, území směrem ke Královskému Poříčí na své úpravy teprve čeká.

„My jsme vždy říkali, že směrem do Sokolova, pokud se přijíždí po kolejích od Chebu, tak pohled na Sokolov je přívětivý a za to jsme velmi rádi. Jiný pohled se naskýtá všem, kteří přijíždějí od Karlových Varů, protože tam už byl dlouhodobě neudržovaný majetek Českých drah, kdy polorozbořené a nebezpečné budovy vítaly návštěvníky našeho města. Takže jsme území od Českých drah odkoupili. Udělali jsme to ze tří důvodů – první byl estetický. Ten jsem již zmiňoval. Druhý je bezpečnostní – opravdu tam může dojít k nějakému neštěstí. Třetí důvod, pro nás nejzásadnější, je, že toto území bereme jako další možnost rozvoje našeho města. Přinejmenším, a ty plány již spřádáme, tak tam chceme udělat parkoviště pro osobní, případně i pro nákladní vozy a koneckonců i pro odstavení autobusů, které tam mohou prostor využít, protože je opravdu komfortní. Jinak se už rodí myšlenky také na to, že v zadní části by mohla být buď nějaká lehká nerušící výroba, tzn. montované haly, a dát zase příležitost některým menším investorům k tomu, aby zaměstnali pár lidí ze Sokolova. Poslední myšlenka, která zazněla, myslím si, že vůbec nemusí být od věci, je vybudovat v zadní části, spíše směrem na Královské Poříčí, bydlení pro další obyvatele našeho města,“ dodal starosta Picka.

Menší handicap území, kde jezdí vlaky, se dá řešit odhlučňovacími systémy. Výhodou je naopak blízkost cyklostezky, řeky i centra města.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy