Sokolov: Město usiluje o titul

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo v rámci tradiční soutěže s názvem „Obec přátelská rodině“ stejnojmennou odbornou anketu, tentokrát se zaměřením na seniory. Sokolov se přihlásil a bude tak usilovat o dotaci ve výši až jeden a půl milionu korun.

dezinfekce

Soutěž má několik kategorií, které se liší podle počtu obyvatel. Resort na projekt vyčlenil dohromady 6 milionů korun. Vítězné obce mohou peníze použít na rozvoj, nebo zpětné uhrazení realizovaných akcí na zlepšení života starších občanů ve městě. Jedinou výjimkou jsou sociální služby, nebo výdělečné projekty, které města přihlásit nesmí.

„Myslím, že Sokolov má v tomto směru hodně co ukázat. Máme nízkonákladové bydlení pro dříve narozené, bezplatnou právní poradnu, cvičení, včetně sebeobrany, zavedli jsme takzvaný Senior Express, který občana zaveze k lékaři, nebo na nákup,“ vyjmenovává místostarostka Renata Oulehlová s tím, že auto službou pro seniory se už inspirovali i v nedalekém Ostrově u Karlových Varů a dokonce v Německu.

„To největší, co si přeji, aby se nám povedlo, je domov pro seniory, aby ti, kteří toto město budovali před námi, měli možnost žít důstojně do konce svých dnů,“ pokračuje místostarostka.

V péči o seniory pomáhá také městská policie, která se zaměřuje především na prevenci. Ti, kteří žijí sami, dostali od města takzvaný bezpečnostní náramek s nouzovým tlačítkem, kterým si v případě nouze mohou přivolat pomoc. Strážníci už vyjížděli k mnoha případům, kdy nejednou zachránili lidský život. Oddělení prevence se rovněž zaměřuje na tematické besedy, kde s lidmi hovoří o nástrahách v podobě takzvaných šmejdů a jiných podvodníků, kteří se cíleně zaměřují na osamělé lidi v důchodovém věku.  

Město také pořádá pravidelná setkání se seniory, pořádá pro ně kulturní programy, podporuje rekondiční pobyty, seniorské kluby a řadu jejich aktivit.

Hodnotící komise bude dvoučlenná. Tvořit ji bude zástupce vyhlašujícího ministerstva a Rady vlády pro seniory, kteří budou nezávisle na sobě bodovat jednotlivé programy. Rozhodne tak počet získaných bodů. Vítěze resort vyhlásí v druhé polovině roku 2017.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
26.05.2017 18:00




0 +
 

Hlavní zprávy