Sokolov: Město si připomene 17. listopad studentským pochodem a filmy

Mezi nejvýznamnější dny v historii naší republiky patří 17. listopad – den boje za svobodu a demokracii. V tento den vzpomeneme na 80. výročí brutálního zákroku nacistů proti vysokoškolským studentům v roce 1939 a 30 let, které uplynuly od zahájení sametové revoluce v roce 1989.

dezinfekce

Sokolov si bude tyto události připomínat už od pátku 15. listopadu a program je připravený až do neděle 17. listopadu. Uskuteční se studentský pochod, promítání filmů k danému tématu a také veřejná debata na téma Takové to bylo.

V pátek 15. listopadu se v 10 hodin vydají studenti Gymnázia Sokolov na pochod městem, ke kterému je zvána také veřejnost. Průvod povede kolem Střední školy živnostenské Sokolov, po ulici Komenského až na Staré náměstí. U OD Perla na světelné křižovatce bude průvod pokračovat směrem na Šenvert ke staré budově Gymnázia, zpět přes Most lásky a ulicí Pionýrů až k Městskému domu kultury Sokolov. Zde zazní z balkonu v podání Lucie Večeřové státní hymna České republiky a legendární píseň Modlitba pro Martu. Po dobu průvodu dojde na částečné omezení silničního provozu, který bude řídit Policie ČR a Městská policie Sokolov. Večerní program se koná ve spolupráci s Filmovým klubem Sokolov v Městském divadle a těšit se můžete na promítání dvou snímků s tématikou vztahující se k historickým událostem. Od 17 hodin to bude snímek Tenkrát a od 19 hodin Občanský průkaz.

Program v neděli 17. listopadu zahájí v Městském divadle od 14.30 hodin film Fany a pes a pokračovat bude v 16.30 hodin Autentickými československými filmovými deníky. Přesně v 18.38 hodin, což je čas, kdy pohotovostní pluk ministerstva vnitra zahájil zásah proti demonstrantům na Národní třídě v roce 1989, začne debata. Veřejnost může společně diskutovat s několika osobnostmi našeho města na téma Takové to bylo. Zváni jsou všichni, kteří se chtějí podělit o své vzpomínky, nebo si poslechnout zážitky a pocity ostatních. Pomyslným zakončením nedělního dne bude v 19.30 projekce filmu Životy těch druhých.

Od 15. listopadu bude také po celý týden možné navštívit ve vestibulu MDK Sokolov unikátní výstavu k 17. listopadu 1989. Fotografie i originální tiskoviny z tohoto roku budou připraveny k nahlédnutí pro veřejnost.

Pro celý program včetně filmových promítání je vstupné zdarma.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 11.11.2019 18:00




0 +
 

Hlavní zprávy