Sokolov: Město se důstojně rozloučí i se zesnulými, kteří neměli na pohřeb či zůstali sami

Město Sokolov se bude důstojně loučit také se zesnulými, kterým byl vypraven takzvaný sociální pohřeb. Tedy s lidmi, jejichž příbuzní například neměli peníze na uspořádání posledního rozloučení, nebo byli osamělí a nebyl nikdo, kdo by jejich pohřeb zařídil.

dezinfekce

Obec se sice ze zákona o sociální pohřeb musí postarat, ale bez jakéhokoliv obřadu. Právě to se od letoška změní. Inspirací k tomu byl také osud pana Václava Štětky.

Václav Štětka, který letos zemřel ve věku nedožitých 86 let, byl v loňském roce účastníkem projektu Strom splněných přání pro opuštěné seniory.

„Do té doby žil osamělý ve věžáku na sídlišti. Protože velmi rád četl, přál si knihy, jichž dostal spoustu. A díky projektu se o něm dozvěděli i lidé a našel tak několik přátel. Dokonce s jedním z nich začal plánovat cestu do Izraele, kam se chtěl podívat. Bohužel, vážně onemocněl a už k ní nedošlo. Když letos zemřel, chtěli jsme se s ním důstojně rozloučit, protože už nikoho neměl. Stejnou pozornost si ale zaslouží i ostatní, jejichž ostatky by byly uloženy do společného hrobu v rámci sociálního pohřbu bez jakékoliv pozornosti,“ uvedla starostka Renata Oulehlová.

Na sokolovském hřbitově se tak starostka Renata Oulehlová společně se zástupci odboru sociálních věcí městského úřadu zúčastnila v úterý 1. října pietního aktu věnovaného nejen Václavu Štětkovi, ale i dalším pěti desítkám lidí, jejichž pohřeb zařizovalo město. Důstojnost tomuto okamžiku vdechla přítomnost Lukáše Jana Bujny, faráře Církve československé husitské, který pronesl slova posledního rozloučení. Popel Václava Štětky byl při krátkém obřadu uložen do země na vsypové loučce, ostatky dalších zesnulých pak spočinuly ve společném hrobě a rovněž se jim dostalo posledního požehnání.

V loňském roce město Sokolov vypravilo 37 pohřbů a stálo to kolem 405 000 korun. Za první pololetí letošního roku bylo vypraveno 17 pohřbů, které přišly na celkem 181 874 korun. Peníze vynaložené na takzvané sociální pohřby vrací městu zpět stát. Za uskladnění uren s ostatky se neplatí nic. Po dobu jednoho roku od vypravení pohřbu jsou urny uloženy uskladněny a poté uloženy do společného hrobu obce formou vsypu, což je též bezplatné.

Po dobu jednoho roku od úmrtí mohli případní dědici či rodina náklady na pohřbení uhradit zpět městu a vyzvednout si urnu s ostatky. Po uskutečnění  vsypu  do společného hrobu už nelze vydat urnu s ostatky, přestože pohřeb dědic zaplatí, neboť vsyp je již nevratný.

Počet pohřbů vypravených v Sokolově na náklady státu (sociální pohřby)
2011 – 25 pohřbů
2012 – 27 pohřbů
2013 – 39 pohřbů
2014 – 33 pohřbů
2015 – 34 pohřbů
2016 – 20 pohřbů
2017 – 22 pohřbů
2018 – 37 pohřbů
2019 – 21 pohřbů (k 12. 9. 2019)


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 03.10.2019 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy