Sokolov: Město převezme zpět chráněné dílny (TV Západ)

Doslova šok na sokolovské radnici vyvolala zpráva o chystaném propuštění 16 handicapovaných lidí, kteří pracují v chráněných dílnách ZDRAPOSO. Firma uvedla, že nemá na mzdy a od 1. října měli lidé skončit.

dezinfekce

„Dalších 14, kteří tam jsou, tam ponecháme do prosince a pak se uvidí. Jsme dlouhodobě nespokojeni s prací této organizace. Financujeme je i z našeho rozpočtu, ročně jim dáváme 1 milion 400 tisíc, byť je to ojedinělé, že město Sokolov financuje chráněné dílny, protože chráněné dílny jsou financovány prostřednictvím úřadu práce. Sedmdesát pět procent mzdových prostředků na zaměstnance jde z veřejných zdrojů, plus na každého zaměstnance 1000 korun na paušál. Pro nás bylo nepřípustné, aby, jestliže selže management a nedokáže lidem sehnat práci, vyhodil lidi, kteří to už tak nemají v životě jednoduché,“ uvedla místostarostka Renata Oulehlová.

Město vyvinulo značné úsilí, aby situaci vyřešilo co nejrychleji i s ohledem na fakt, že lidé v chráněných dílnách by po ztrátě práce už další nemuseli najít. 

„Ve spolupráci s advokáty, s naším právním odborem, a s úřadem práce jsme hledali nejrychlejší možnost, aby lidé nepřišli o práci ani den. Nejschůdnější řešení bylo to, že Sokolovská bytová zřídí dceřinou společnost, bude se jmenovat Sokolovská chráněná a okamžitě, od října, převezme těch 16 lidí s tím, že to bude nabídnuto i zbývajícím zaměstnancům, pokud budou chtít, kdy zůstanou ve stejných prostorách, pro ně se vůbec nic nezmění, změní se pouze vedení organizace,“ dodala Oulehlová.

Zároveň se změnami v administrativě zařízení probíhá v jiné části areálu intenzivní stavební činnost. Vzniká zde 17 nových bytů. Investorem akce za 25 milionů je město Sokolov. Vzniknout by zde měly i další provozy jako ordinace dětského lékaře nebo masérské služby. Počítá se také s malou tělocvičnou, společenským sálem a malou pekárnou. Zde by měli najít práci právě lidé z chráněných dílen. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy