Sokolov: Město otevře chráněné dílny

Městská společnost Sokolovská bytová, s.r.o. otevře dceřinou společnost „Sokolovská chráněná.“ Poskytovat bude takzvaná chráněná pracovní místa pro lidi se zdravotním postižením.

dezinfekce

To znamená, že firma tvoří zisk do výše 25 procent nákladů na mzdy. Zbývajících 75 procent pokryjí dotace z úřadu práce. Město vznikem firmy zachrání práci pro 30 zaměstnanců neziskové organizace Zdraposo, z.s., kterým hrozila výpověď.

Vlastní chráněné dílny město v minulosti provozovalo. V roce 2008 je ale zrušilo a pracovníky si převzala organizace Zdraposo. Její činnost město finančně dlouhodobě podporovalo. Například letos uvolnilo příspěvek ve výši 1,4 milionu korun.

„Peníze jsme poskytovali, ačkoli jiné chráněné dílny ve městě nepodporujeme, ačkoli jinde v republice se podobné organizace uživí samy. Chtěli jsme ale sanovat to, co je vlastně důsledkem zrušení původní služby,“ komentovala místostarostka Renata Oulehlová.

Ta sdělila, že vedení města nedávno zjistilo, že třicítka chráněných zaměstnanců má do konce roku přijít o místo, protože vedení Zdraposa na jejich mzdy nemá peníze.

„Velmi mne to rozčílilo. Pokud selže management, tak se přeci nevyhazují zaměstnanci, navíc v chráněném režimu, kteří se na trhu práce uplatňují velmi složitě,“ dodala.

Vedení města se tak společně s představiteli Sokolovské bytové, která má budovu, kde Zdraposo sídlí ve správě, pustilo do intenzivního řešení situace, jehož výsledkem je vznik dceřiné společnosti. Jejím založením a vedením bude prozatím pověřený stávající ředitel Sokolovské bytové Erik Klimeš. 

„V tuto chvíli se budeme snažit pokračovat v činnostech, které ti lidé dělají teď, jde o drobné montážní práce. Největším plánem ale je otevření pekárny a cukrárny v nově vznikajícím bytovém komplexu, který se současným Zdraposem přímo sousedí,“ uvedl Klimeš.

Sokolovská chráněná by měla 16 lidí, kterým v září končí smlouvy, přijmout od října. Zbývajících 14 pak plánuje zaměstnat koncem roku. 


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy