Sokolov: Město hostilo Asistenty prevence tří krajů

Ve čtvrtek 8. listopadu 2018 se v Sokolově konala konference na téma Asistenti prevence kriminality v praxi.

dezinfekce

Zkušenosti během téměř deseti let fungování projektu si vyměnili odborníci z Karlovarského, Ústeckého a Plzeňského kraje. U řečnického pultu se vystřídali i představitelé úřadu práce, nebo ministerstva vnitra. Zúčastnili se také starostka Sokolova Renata Oulehlová nebo náměstek hejtmanky Petr Kubis, který coby velitel městské policie stál u zrodu projektu v Sokolově v roce 2011.

Setkání konferovala vedoucí oddělení prevence kriminality Městské policie Sokolov (MP) Hana Procházková. Připomněla takzvaný Průzkum pocitu bezpečí, který si MP před zavedením asistentů v Sokolově nechala zpracovat od katedry Antropologie na ZČU v Plzni.

„Tehdy jsme se díky studii například dozvěděli, že 72% z dotazovaných čtyř set respondentů ze Sokolova se nejvíce bojí Romů. To pro nás bylo alarmující číslo, přestože nápad trestné a přestupkové činnosti tomu neodpovídal. Chtěli jsme ale nástroj, kterým bychom výsledek změnili,“ vzpomínala Hana Procházková.

Tvrdí, že projekt podobně postiženým městům pomohl.

„Ukázalo se, že po sedmi letech evidujeme nižší počet stížností i volání na tísňové linky, zlepšila se komunikace škol s rodiči problémových dětí, těch pozitiv je celá řada. Ale naše práce nikdy nekončí. Stále je třeba řešit nové a nové situace,“ pokračovala Hana Procházková.

Příklady dobré praxe přítomným sdělili i Petr Krágl, mentor projektu v Rotavě na Sokolovsku nebo Veronika Pešičková z Kadaně.

„Nejen u nás, ale v celých severních Čechách si pochvalujeme třeba zmírnění napětí mezi starousedlíky a přistěhovalci. A to u nás máme šest žen na pozici asistentů. Jsme za ně velmi rádi,“ řekla Veronika Pešičková.

Ačkoli nemají asistenti prevence kriminality zásadní pravomoci, městské policie, zejména v personální tísni, velmi oceňují jejich účast v ulicích. Kromě docházek do sociálně vyloučených lokalit, nebo lokalit vyloučením ohrožených, docházejí například do nemocnic, úřadů práce, nebo městských parků. Asistenti jsou odborně proškoleni, navíc často znají mentalitu menšin i prostředí lokalit, kde působí.

„Je to nejúspěšnější program v rámci prevence kriminality, to už dnes můžeme s jistotou říci. Je třeba ale také uvažovat, co dál. Jen minulý rok nás financování stálo 20 milionů korun,“ uvedl Tomáš Koníček z ministerstva vnitra s tím, že bez podpory státního aparátu se projekt nejspíš neobejde a poděkoval za práci v prevenci všem přítomným.

Kromě státní podpory je projekt financován Úřady práce ČR, z vlastních rozpočtů obcí, nebo z evropských projektů v rámci Operačního programu zaměstnanost. Ke konci roku 2017 bylo v České republice evidováno přibližně 500 asistentů prevence kriminality.

Na konferenci dále promluvili například krajský policejní ředitel Petr Macháček, Blanka Jeníková vedoucí oddělení trhu práce úřadu práce v Sokolově, nebo zmínění Petr Kubis a Renata Oulehlová, kteří poděkovali za uspořádání konference a příkladné fungování oddělení prevence kriminality v Sokolově.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 12.11.2018 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy