Sokolov: Město chce zpět vodní hospodářství (TV Západ)

Zastupitelstvo města Sokolova schválilo návrh Rady města, kterým společnost Sokolovská vodárenská s.r.o. zahájí postupné převzetí hospodaření s vodou na Sokolovsku. Dosavadní provozní smlouva vyprší koncem roku 2020 a kroky města směřují k tomu, aby na situaci bylo připraveno.

dezinfekce

„Někdy před třemi lety zástupci měst a obcí, kteří mají vložený svůj infrastrukturní majetek vodohospodářský do společností Sokolovská vodárenská a do Vodohospodářského sdružení měst a obcí Sokolovska, deklarovali společný zájem od roku 2021, kdy končí smlouva se stávajícím provozovatelem - společností VOSS provozovat vodohospodářskou infrastrukturu ve vlastí režii. Je to trend, který je obecný v rámci celé České republiky, čili nějak z toho nevybočujeme. Vytvořili jsme pracovní skupinu, která měla zvažovat všechny možnosti, jak se ke kýženému výsledku dostat, ať stavbou na „zelené louce“ nebo odkupem části společnosti. Nakonec jsme zastupitelstvu doporučili variantu odkupu části společnosti, která provozuje vodohospodářskou infrastrukturu na Sokolovsku. Část, která provozuje infrastrukturu v Rokycanech, by běžela dál, protože ta má smlouvu do roku 2025, a i nadále by ji vlastnila společnost VEOLIA,“ uvedl místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

Historie vodohospodářské činnosti na Sokolovsku, podobně jako v jiných regionech, sahá více do minulosti.

„V 90. letech, kdy došlo k privatizaci jednotlivých ZVAKů (části podniku Západočeských vodovodů a kanalizací), v našem případě došlo k privatizaci provozní společnosti managementem, ale samotná vodohospodářská infrastruktura byla vložena za prvé do Vodohospodářského sdružení měst a obcí Sokolovska, to se týkalo skupinového vodovodu a úpravny vody Horka a zbytek byl předán obcím, na jejichž katastru infrastruktura ležela. Většina obcí postupně tento majetek sloučila a vložila do společnosti Sokolovská vodárenská. Takže obě tyto společnosti jsou 100% vlastněny městy a obcemi,“ vysvětlil místostarosta.

Rozhodnutí sokolovských zastupitelů de facto zahájilo celý přerod společnosti, který bude trvat nejméně půl roku. 

„To znamená schválit smlouvy o vlastním odkupu této společnosti. Bude se schvalovat rámcová dohoda. Valná hromada v červnu poté, co schválí tuto rámcovou dohodu, bude dále pracovat na tom, že bude předkládat jednotlivé smlouvy, které budou s odkupem souviset,“ popsal Karel Jakobec.

Celý proces má více cílů.

„Samozřejmě společnost Sokolovská vodárenská vytváří zisk, který odtéká do zahraničí. Chceme tento zisk reinvestovat a buď zvětšit počet investic a nebo mírně snížit cenu vody. Jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli o odkup této společnosti, bylo i to, že se chceme postarat o stávající zaměstnance společnosti tak, aby měli záruku, že i nadále mohou pokračovat ve své práci a nehrozí, že by někdo z nich byl vyhozen na ulici,“ dodal místostarosta Jakobec.

Sokolovské zastupitelstvo uložilo svým zástupců, aby na červnové Valné hromadě Sokolovské vodárenské s.r.o. kromě celého procesu také schválili způsob financování technologie domovních čerpacích stanic odpadních vod.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy