Sokolov: Město chce s pomocí místních změnit situaci kolem nádraží

Kdysi dávno to byla jedna z „top“ městských částí, v současnosti patří mezi takzvané vyloučené lokality. Řeč je o ulicích U Divadla, Nádražní a Svatopluka Čecha. Přestože město nemá v této části v podstatě žádné nemovitosti, není mu její osud lhostejný.

dezinfekce

Lidem, kteří ve zmíněných ulicích žijí, podnikají a není jim jedno, jak tato část Sokolova vypadá, vedení radnice vzkázalo: „Nejste v tom sami, chceme situaci změnit. K tomu ale potřebujeme i vaší pomoc a spolupráci.“

Vlastníky nemovitostí i podnikatele od nádraží pozvalo vedení města Sokolov krátce před prázdninami k prvnímu společnému jednání. Sokolovská starostka Renata Oulehlová účastníky schůzky vyzvala, ať co nejvíce komunikují s radnicí, ať město upozorní na případy, kdyby tady někdo chtěl začít podnikat nebo naopak z lokality odejít nebo prodat nemovitost. Město se bude snažit v rámci svých kompetencí aktivně vstupovat do dění kolem nádraží, podotkla starostka Oulehlová.

Vedení města účastníky setkání informovalo kromě jiného o tom, že se hodlá zaměřit například na takzvaně vybydlené domy a pokusí se, pokud to bude přijatelné, získat je do svého vlastnictví. Nyní se připravuje odkoupení dvou domu v ulici Svatopluka Čecha a jejich demolice.

„Budovy půjdou k zemi a místo nich vybudujeme parkoviště, která tady chybí. Sloužit by mělo i návštěvníkům Okresní správy sociálního zabezpečení, která tady sídlí,“ uvedl místostarosta Karel Jakobec.

Podotkl, že si představoval lokalitu u nádraží jako reprezentativní část města, ale situace se v uplynulých letech spíše zhoršuje. Podle místostarosty Jana Picky už má město k dispozici řešení pro část oblasti ve směru ke Královskému Poříčí.

„Odkoupili jsme celou oblast starého depa a postupně se bude revitalizovat. Potřebujeme ale také vyřešit situaci přímo na nádraží, kde se nám pohybují bezdomovci a cestujícím se nelíbí, že je obtěžují. Jednání s vlastníkem stanice ale nejsou úplně jednoduchá,“ dodal místostarosta.

Prostor při setkání byl samozřejmě na připomínky a dotazy pozvaných občanů. Jejich stížnosti byly nejčastěji směřované na problematické chování takzvaných nepřizpůsobivých obyvatel zmíněných ulic. Podle nich je to hlavní důvod, proč to v lokalitě kolem nádraží vypadá tak neutěšeně. Kritika se týkala především nepořádku, hluku a dalších negativních jevů. V některých zdevastovaných objektech, například v bývalém divadle, údajně vznikají černé skládky. Padly návrhy, aby město, jestli chce oblast oživit a zkulturnit, zvážilo například nějaké pobídky pro podnikatele. Zazněl rovněž požadavek na větší počet kontrol ze strany městské i státní policie. A mnohem aktivněji by se v této části města měli projevovat asistenti prevence kriminality, zaznělo. Pomohl by třeba i účinnější boj proti takzvaným obchodníkům s chudobou, avšak v řadě oblastí jsou zákonné pravomoci města značně omezené. Připomínky byly rovněž k chování některých klientů ubytovny pro lidi bez domova v Nádražní ulici.

Zástupci města připustili, že řešení situace v ulicích U Divadla, Svatopluka Čecha a Nádražní bude takříkajíc během na dlouhou trať, ale začít s ním je třeba neodkladně. I proto by se mělo obdobné setkání s obyvateli a podnikateli od nádraží opakovat. Zmíněné oblasti se v současnosti věnují ve větší míře společné hlídky Policie ČR a Městské policie.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy