Sokolov: Městem projdou Alpští čerti

V neděli 10. prosince se do Sokolova chystá na 150 účastníků čertovského průvodu. Trasa bude letos prodloužená. Na posilu pro občany Sokolova opět vyjede „Čertovský autobus“. Lidé by se měli připravit na nutná dopravní omezení.

dezinfekce

Střez se čerta!

Alpská tradice pro odhánění zlých duchů k nám dorazí v předvánočním období. Druhá adventní neděle tak bude prosycená nejen vůní svařeného vína, ale i sírou a strachem.

Čím by bylo dobro bez zla? Ani v pohádkách se jedno neobejde bez druhého. A nejen v českých zemích je čert tradičním průvodcem Mikuláše. Co myslíte, měly by děti rády Mikuláše bez čerta? Už v dávné mytologii vystupuje čert jako symbol hájení dobra a vyhánění zimy. Hlasité projevy čertovských družin, zejména jejich zvonů, pak měly strašit a odhánět zlé lidi. Jedná se o stále oblíbenější atrakci, která se nejčastěji objevuje během Adventu. Novodobá podoba této tradice sahá do rakouského folkloru, která se alpskými zeměmi šíří od počátku 19. století. 

V Sokolově se průvod koná potřetí. První rok se zapojilo 40 herců, letos se do alpských masek převlékne 150 lidí. Poprvé přijedou i dvě skupiny čertů z alsaského Štrasburku. Rej vyrazí od Hornického domu kolem nám. Budovatelů, městského úřadu směrem na Staré náměstí v 17 hodin. Program ale startuje už v 15:30 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na vánoční trhy, adventní zvyky i koncerty hudebních skupin. Zahrají End of Scream, nebo Beat Club 68. Ze Starého náměstí se průvod vrací kolem 17:30 ulicemi Nábřežní a 5. května zpět k Hornickému domu a na nám. Budovatelů. 

O tom, že v Sokolobě bude letošní Advent s tradicí i překvapením jsme vás informovali zde.

"Podívejte se na trasu, program i jízdní řád autobusové posily. Předem žádáme, především řidiče, o shovívavost při dočasném dopravním omezení. Jde nám především o bezpečnost všech zúčastněných. Děkujeme za pochopení," uvádí na svých stránkách město Sokolov.

Program akce:

15:00-16:30 - hudební vystoupení skupiny Beat Club 68 na Starém náměstí
17:00 - odchod čertovského průvodu z Městského domu kultury na náměstí Budovatelů
17:30 - rej čertovských masek na Starém náměstí, ohňová show
18:00 - adventní koncert Ireny Budweiserové v klášterním kostele sv. Antonína Paduánského

Na akci vystoupí Krampus-Čerti.cz, Krampus Čerti Strašnice, Čerti Krampus Vršovice, Čerti Tábor, Krampus Čerti Strašnice, Krampus čerti Frýdlant, Čerti Loket, Krampus čerti Pertoltice, Krampus-Čerti ze severu, Krampus-Vodňany, certi.cz, "Eligor" Krampus Mladá Boleslav, Krampus.cz, Pekelníci z Chomutova a řada dalších.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy