Sokolov: Letošní film je u konce

Filmového semináře Film Sokolov se účastnilo 226 akreditovaných diváků a zahájen byl rautem s utopenci a 20 rakvičkami. Dramaturgicky tematizoval "Konec".

dezinfekce

Podle diváckého hlasování i dlouhého potlesku měl největší úspěch španělský snímek Spousta dětí, opice a zámek (rež. Gustavo Salmerón), bizarní dokument o jedné rodině, kterou spojuje naprosto výjimečná máma. Úspěch ale měly letos všechny filmy, podařilo se nabídnout věci lehčí, těžší i aktuální témata, která například zastupoval dánský dokument o úložištích jaderného odpadu Na věčnost (rež. Michael Madsen), ale i českou klasiku v podobě Svěrákova filmu Jízda promítaného z 35 mm kopie. Konce tematizovala také přednáška Petra Szczepanika o smrti filmového žánru nebo polemika Hany Prokšové, o konci naší mateřštiny.

V neděli se uskutečnil tradiční výlet po okolí Sokolova s historikem Vladimírem Bružeňákem. Účastníci návštivili mauzoleum a lesní hřbitov v Jindřichovicích, kde leží tisíce obětí 1. světové války, u nedalekého zajateckého tábora. V mauzoleu je přes 7000 ostatků zejména srbských zajatců. Další zastávkou bylo místo bývalého ženského pracovního tábora ve Svatavě. Temnou historii tohoto místa zatím připomíná jen skromná deska a pomník z roku 1965 od nedávno zesnulé sochařky Daniely Vinopalové.

„Vždycky se snažíme o nějaký interdisciplinární přesah tématu a letos nám ho dopřál náš bývalý kolega Ondřej Pomahač, který do Sokolova přivezl mikroskop a mohli jsme tak zkoumat rozklad ve vzorku sokolovského rybníčku. Máme velkou radost, že letošní program zaujal i hodně místních návštěvníků a nejvděčnější jsme letos za skvělou spolupráci s klubem Maska PUB, kde jsme oba večery měli hudební produkci,“ říká Hana Prokšová, ředitelka festivalu, a zdůvodňuje esenci letošní ročníku Film Sokolov.

Filmově-vzdělávací seminář Film Sokolov připravují každoročně studenti a absolventi různých oborů na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy za laskavé finanční i organizační podpory města Sokolov, Městského domu kultury Sokolov a Karlovarského kraje.

O konání festivalu jsme vás informovali zde.


Zdroj: Miroslava Janičatová, Mediální zastoupení festivalu


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy