Sokolov: Kontroly psů nadále pokračují, nesouvisí ale s čipovým zákonem

Sokolov patří mezi několik měst v České republice, která jako první přišla před několika lety s vyhláškou ukládající majitelům psů, aby je označili čipem. V Sokolově ji zastupitelé schválili na podzim roku 2012 a od té doby městská policie kontrolovala, zda chovatelé tuto povinnost dodržují.

dezinfekce

A strážníci v kontrolách budou pokračovat i letos, ne však v souvislosti s novelou veterinárního zákona. Ta je platná od 1. ledna letošního roku a říká, že povinné očkování psa proti vzteklině je platné jen v případě označení psa mikročipem.

Kontroly jsou od letoška v Sokolově primárně zaměřeny nikoliv na to, zda chovatel splnil nařízení uložené veterinárním zákonem, ale na dodržování povinnosti chovatele přihlásit zvíře do evidence městského úřadu. Kvůli novele veterinárního zákona, podle níž za psa bez označení hrozí ve správním řízení uložení pokuty ve výši až 20 000 korun, žádné speciální kontroly městská policie neplánuje. Ani to není v její kompetenci. To je věc Státní veterinární správy, jež funguje jako kontrolní orgán, a za nesplnění může chovatele postihovat. Strážníky při kontrole samozřejmě čip zajímá proto, že podle údajů z něj odhalí, jestli je pes řádně přihlášený. Cílem kontroly tedy není zjistit, zda majitel splnil povinnost uloženou novelou veterinárního zákona.

V Sokolově počínaje lednem přestala platit původní obecně závazná vyhláška o trvalém označování psů z roku 2012. Nahradila ji nová vyhláška o evidenci označených psů a jejich chovatelů. Že musí být pes trvale označen, nyní vyplývá ze zákona, který je postaven nad obecně závaznou vyhlášku a není ji už tedy zapotřebí. Za nedodržení nové městské obecně závazné vyhlášky o evidenci označených psů a jejich chovatelů mohou udělit strážníci pokutu.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 15.01.2020 08:00




0 +
 

Hlavní zprávy