Sokolov: Jan Rund představil knihu Temný Sokolov (TV Západ)

„Sokolov snad není temné město, ale stránky v této knize ukazují přesto, řadu špatných, temných příběhů, postrádajících úsměv, radost, něhu.“

dezinfekce

Pár rýmů předcházející křtu své nejnovější knihy Temný Sokolov přednesl Jan Rund ve středu 1. listopadu večer v sokolovském zámečku. Kniha žánru literatury faktu přináší řadu příběhů z historie města od roku 1907 až 2017.

„Je o kriminálních případech a událostech, které ovlivnily celý region. Příběhy třeba z 50. let byly do dnešního dne zahaleny tajemstvím, protože se různě interpretovaly mezi obyvateli našeho města. Já jsem po návštěvě archivu bezpečnostních složek v Praze získal řadu materiálů, které vysvětlují, jak k těm činům došlo. A můžu se divákům přiznat, že když jsem to psal, běhal mi mráz po zádech. Protože za de facto nic, dostali třeba 13, 15 let nebo i vyšší tresty,“ popsal knihu autor.

Kromě kriminálních činů si zkušený autor všímá i dalších událostí.

„Já tam píšu i o událostech, které poznamenaly toto město, proto ten název Temný Sokolov, jako jsou požáry, povodně, rok 1938 a rok 1968. Zdá se, že je to z nedávné doby, ale mnoho mladých lidí už neví, co ty roky znamenaly, co se událo. Tak bych touto knihou je chtěl připomenout a varovat před tím, aby se už nikdy tyto činy, které se staly v těchto letech, neopakovaly,“ varoval Rund.

Během slavnostního večera došlo i na poděkování těm, kteří se na vzniku knihy podíleli. Kromě vydavatele také rodina nebo pamětníci roku 1938.

„Na to nádraží se pamatuji. Bylo tak ošklivo, jakoby přítmí, naši plakali, protože jsme odjížděli. Nechali jsme zde všechno. Měli jsme doslova jeden kufr a malý kufřík - kožený, krásný. Kdysi v něm byly cigarety a my v něm měli doklady. Já jsem si říkala, bože, proč brečí, jedeme k babičce. Jako dítě jsem věděla houby,“ vzpomněla Libuše Nosková. 

Kniha vznikla zhruba za rok jako důsledek autorova předchozího zájmu o architekturu města.

„Začal jsem zpracovávat některé sokolovské ulice a domy. Zjistil jsem, že mnoho z nich je spojeno s těmi kriminálními činy nebo některými událostmi, které se zde v Sokolově odehrály. Tak jsem postupně začal ty příběhy – řekněme kriminální nebo podobného charakteru zpracovávat, a vznikla z toho tato kniha. Mnoho lidí si může říci, že to není možná dobře, že bych měl ukazovat Sokolov jenom rozkvetlý, krásný, plný usměvavých lidí, ale prostě i tyto příběhy do historie města patří,“ dodal Rund.

Samotnému křtu předcházelo hudební vystoupení a zdravice hostů. Přítomni byli zástupci města i hlavního sponzora knihy. Pro veřejnost pak bylo připraveno chutné občerstvení. Zároveň se kniha za zvýhodněnou cenu prodávala a autor podepisoval zájemcům jednotlivé výtisky. K dostání bude v sokolovském infocentru. Stosedmdesátistránková černobílá kniha vyšla v nákladu tisíc kusů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy