Sokolov: Hustý lesopark pod rozhlednou Hard se pomalu mění (TV Západ)

Část Sokolova pod nemocnicí a rozhlednou Hard donedávna skýtala pohled na téměř neprostupnou zeleň. Za poslední měsíce se ale stav hodně změnil. Město zde realizuje projekt, který 25 tisíc metrech čtverečních lesoparku, změní ve víceúčelové místo.

dezinfekce

„Právě tato oblast Sokolova se zprůhlednila, zprůzračnila. V této oblasti je opravdu viditelný posun. Dříve tam byl hustý les. Převážně náletové dřeviny. Byla to oblast, která nemohla být Sokolováky ani nikterak využívána, protože to byl zkrátka „sokolovský prales.“ My jsme se rozhodli jít do dotace právě z toho titulu, že si chceme tuto oblast zpřístupnit. Já do budoucna vidím dvě možná využití této lokality. První je oddychová. Udělali jsme prořezávku náletových i těch nenáletových stromů, aby zmizela houští a různá zákoutí. Budou tam udělány cestičky a posezení. Samozřejmě prostoru pod rozhlednou Hard se také týká druhá dotační žádost, do které chceme jít. To znamená pokračovat v té prořezávce dál. Tam bych už to ale směřoval na tu část sportovní. Pokud si můžeme pod sáňkováním a bobováním dětí představovat sportovní vyžití. Což rozhodně ano. V Sokolově je to totiž jeden z mála severních svahů. To znamená, že pokud napadne sníh, drží se právě v této oblasti nejdéle. Chceme tam přiznat sáňkovou a bobovou dráhu, která tam kdysi bývávala. Samozřejmě tam provedeme patřičné úpravy, aby to bylo i z pohledu dnešních bezpečnostních norem pro všechny děti, které tam budou chodit, bezpečné. Takže zkrátka okolí rozhledny Hard se zpřístupní Sokolovákům a návštěvníkům našeho města. Já si myslím, že je to opět další změna k lepšímu,“ popsal starosta Sokolova Jan Picka.

Úpravou svažitého pozemku a vykácením přebytečných stromů, se odkryl pohled i z úpatí rozhledny. Ti, kteří se vydají na její vrchol pak mohou vidět velkou část regionu jako na dlani.

„Ten, kdo jede Chemičákem - páteřní spojnicí mezi spodní a vrchní částí města, a pohyb je tam opravdu velký - tak také vidí, že město Sokolov má rozhlednu, a třeba dostane chuť se z té rozhledny podívat. Musím říct, že je tam opravdu co k vidění. Teď to nebudu myslet nikterak zle, ale je vidět i jeden z velkých povrchových lomů – lom Jiří, který ještě funguje. Jsou vidět zakládací velké stroje. Za tím panorama krásného lesa. Může to mít své kouzlo. Samozřejmě je tam pak výhled směrem na Březovou, na Cheb a na pravé straně můžeme vidět Karlovy Vary. Za pěkného počasí na sebe můžeme mávat z rozhledny z Klínovce. Rozhledna Hard má své kouzlo. Já věřím, že i toto bude pomoc k tomu, aby možná i někteří samotní Sokolováci objevili tuto rozhlednu a objevili tak její kouzlo,“ věří Picka.

Od loňského prosince, kdy bylo staveniště předáno dodavateli, běží vše dle plánu. Hotovo má být do konce června letošního roku. Celkové náklady na realizaci projektu jsou podle smlouvy necelých 3,5 milionu korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy