Sokolov: Hasiči mají nový automobilový žebřík

Výšková technika je dlouhodobě standardním vybavením, kterým profesionální hasiči disponují. A to jako jediná složka IZS, i z tohoto důvodu jsou automobilové žebříky a plošiny často využívané nejen pro potřeby hasičů, ale i pro potřeby ostatních složek

dezinfekce

Na stanici Sokolov dlouhá léta sloužil automobilový žebřík na podvozku Iveco. Ten byl pořízen v roce 1997 a i přes své morální stáří byl stále dobrým pomocníkem. Díky evropské dotaci se ale na konci loňského roku podařilo obnovit i tuto část vozového parku sokolovské stanice.

Nový automobilový žebřík je postaven rovněž na podvozku Iveco a s žebříkovou sadou Magirus. Pracovní výška sady je 30 metrů s tím, že poslední díl sady lze ovládat jako plošinu. Záchranný koš je určen pro tři osoby, respektive 300 kilogramů. Na koš lze upevnit dálkově ovládanou lafetovou proudnici pro zásah vodou i pěnou, koš umožňuje rovněž uchycení záchranných nosítek či slaňovacího zařízení.

Technika s označením AZ32 Iveco je pořízena z Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2014 - 2020 (IROP) v rámci projektu „Zvýšení připravenosti Hasičského záchranného sboru České republiky k řešení a řízení rizik způsobených změnou klimatu“. Nákup realizovalo Generální ředitelství HZS ČR a hasiči z Karlovarského kraje mají techniku na pět let zapůjčenou. I po této době zůstane nadále sloužit hasičům v kraji. Pořizovací cena žebříku byla 17 359 265,- Kč.

Touto investicí se podařilo prakticky dokončit celkovou obnovu hlavní zásahové techniky na stanici Sokolov. Sokolovští hasiči nyní disponují cisternovou automobilovou stříkačkou na první a druhý výjezd, které byly obě pořízeny v roce 2016, velkoobjemovou cisternou z roku 2009, dvěma technickými automobily z let 2013 a 2007, velitelským automobilem z roku 2013 či týlovým kontejnerem z roku 2015. Průměrné stáří hlavní zásahové techniky na této stanici je tak pět let.

Nový žebřík je ve výjezdu na stanici od konce ledna a dosud pomáhal u sedmnácti událostí. Jednalo se například o rizikové odstranění zlomených stromů, požáry výškových budov nebo otevření uzavřených prostorů ve vyšších patrech obytných domů.


Zdroj: HZS Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy