Sokolov: Dopis ombudsmanky mne rozladil, zlobí se starosta (TV Západ)

Po zklamání z iniciativy skupiny senátorů, která u Ústavního soudu napadla tzv. bezdoplatkové zóny měst, došlo k dalšímu rozčarování v Sokolově. Stalo se tak po dopise veřejné ochránkyně práv – ombudsmanky Anny Šabatové.

dezinfekce

Město přitom deklaruje účinnost zavedení několika oblastí ve městě, kde se nevyplácí doplatek na bydlení. Příliv nových nájemníků se prakticky zastavil.

„Já musím konstatovat, že nezůstaly (bezdoplatkové zóny) bez odezvy, zejména u Sokolováků, a to je pro nás jako vedení města, nejdůležitější. Mnozí Sokolováci vnímají náš boj za zachování opatřeních obecné povahy, byť víme, že nyní je situace velice složitá. V současné době by měl Ústavní soud rozhodnout o tom, zda zóny zůstanou zachovány či nikoliv. Nám se už na několika případech opatření osvědčilo a opravdu vnímáme, že Sokolov už nebývá tak častou adresou právě pro ty, kteří žijí z dávek a kteří nejsou schopni reflektovat či dodržovat pravidla měst. Co se týče druhé odezvy, ta už je mnohem nepříznivější. Popravdě musím říci, že jsem chováním paní Šabatové a senátorů velice zklamán, protože my jsme jak paní ombudsmanku, tak senátory, kteří toto dali k Ústavnímu soudu vyzývali, psali jsme jim dopis, ať se přijedou podívat do Sokolova, ať se na místě přesvědčí o tom, o čem chtějí psát, proti čemu chtějí protestovat, co napadají. Musím říci, že od té chvíle, kdy jsme je vyzvali, tak se nám neozval nikdo. Nebyl zde nikdo, kdo by se chtěl přesvědčit na vlastní oči, jak to postihuje města, která trpí mnohdy přívalem těchto osob nerespektujících nic, znající práva, neznající pravidla a povinnosti. Co se týče paní ombudsmanky – ta nám napsala dopis. Musím říci, že nerozumím tomu vyznění, protože paní ombudsmanka nás v něm napadá za to, že jsme opatření obecné povahy nenapsali a nevyhlásili podle platných pravidel. Tzn., že chce, abychom jí pravidla nově vysvětlili a dali do souladu se zákony. Hned poté ale píše, že i kdybychom to udělali, tak stejně nezmění názor na to, že opatření obecné povahy jsou špatně a že je dělat nemáme. Popravdě, trošku nevím, proč bychom dělali zbytečnou práci,“ vysvětlil starosta města Jan Picka.

Několik právníků z kanceláře ombudsmanky zjišťovalo v Sokolově podklady, na základě kterých město zóny vyhlásilo.

„Paní ombudsmanka na nás poslala svůj tým právníků. Právníci zde byli, ptali se všech, kteří se vyjadřovali k opatření obecné povahy, k žádosti. Tzn., že byli na pracovním úřadě, na městské policii a ptali se také našeho právního odboru. Co mě zarazilo opravdu hodně, ani jeden z těchto právníků, byli zde tři nebo čtyři, nepovažoval za nutné navštívit někoho z vedení města, počínaje starostou a konče např. paní místostarostkou. My jsme byli pod žádostí jménem Rady, protože Rada nás pověřila k tomu, abychom takto vyjednávali, podepsáni, ale zkrátka právníci se tvářili tak, že vlastně náš názor je nezajímá a je pro ně zbytečný. Dodávám také, že právníky jsme si „odchytili“ a celou situaci jsme se jim snažili vysvětlit. Pro mě obrovské zklamání bylo, že právníci postupovali tak, jak postupovali, protože, když jsem se jim na konkrétních případech snažil vylíčit, jaká situace je, a ptal jsem se jich, jak by oni, jako právníci postupovali, tak mi odpověděli, že oni řešení nepřivezli, že jsou zde kvůli něčemu jinému. Musím říci, že jednání s paní ombudsmankou a s týmem, který má kolem sebe, pro mě bylo velice zarážející,“ doplnil starosta.

V případě, že Ústavní soud rozhodne v neprospěch zón, bude město nařízení respektovat.

„Starosta města je od toho, aby byl první, kdo bude respektovat Ústavní soud, soudy a pravidla v České republice a já to tak učiním. Musím říci, že to bude poprvé, co to učiním v rozporu s vlastním přesvědčením. Budeme se muset se situací vypořádat. My jsme v kolektivu měst, kterých je 22. Zastupujeme 500 tisíc lidí, kteří opatření obecné povahy mají. Tím, že Ústavní soud je zruší, ale neznamená, že náš boj za zachování společenské úrovně u nás končí. Naopak bude začínat. My to rozhodně nevzdáme,“ slíbil Jan Picka.

Bezdoplatkové zóny kromě Sokolova platí v našem kraji také v Aši, Chebu a Chodově. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy