Sokolov: Do rozvoje území Šenvertu půjdou statisíce korun

Šenvert, který je okrajovou částí Sokolova, patří mezi jedny z nejhezčích lokalit ve městě se zástavbou tvořenou téměř výhradně rodinnými domy. A radnice hodlá do jeho rozvoje dále investovat. Ať už například pořízením techniky na údržbu komunikací v této oblasti nebo přípravou území pro individuální výstavbu.

dezinfekce

Město na to použije kromě jiného zhruba 800 000 korun z částky, kterou získá formou daru od těžební společnosti Sokolovská uhelná. Je určena na kompenzaci některých negativních vlivů souvisejících s těžbou v dolu Jiří, který je od Šenvertu vzdálen jen několik stovek metrů.

Obyvatele Šenvertu, kde žije zhruba 530 lidí, v současnosti do jisté míry obtěžuje zvýšená hlučnost způsobená těžbou uhlí nebo svit reflektorů důlní techniky. Sokolovská uhelná už provedla řadu kroků ke zmírnění těchto negativních jevů. Na hranici lomu například vznikla protihluková zeď, vysazena byla zeleň. A nyní přicházejí těžaři s další kompenzací v podobě třímilionového finančního daru městu Sokolov, které rozhodlo, jak ho využije. 

„Peníze jsou určeny pro území Šenvertu, které je z jedné strany ohraničeno rušnou komunikací Kraslická, hranicí lomu Jiří a frekventovanou železniční tratí. Z toho jasně vyplývá, jaké zátěži jsou lidé na Šenvertu vystaveni. Je to kombinace silniční a železniční dopravy a důlní činnosti. Na druhou stranu už realizovaná, a také připravovaná, opatření ke zmírnění negativních vlivů dělají ze Šenvertu zajímavou rozvojovou lokalitu. Zvláště když si uvědomíme, že těžba půjde pomalu do útlumu. Do té doby ale chceme obyvatelům Šenvertu pomáhat,“ uvedl místostarosta Karel Jakobec.

Z celkové částky tři miliony korun, které město získá, budou 4000 korun převedeny na každého z obyvatel Šenvertu, včetně dětí, žijících zde trvale minimálně od 1. ledna roku 2018. Podpora lokality dotčené negativním vlivem těžby platí pro zástavbu ohraničenou na jedné straně ulicí Kraslická, na druhé straně silnicí č. 181 a hranicí lomu, a na straně třetí železniční tratí. Zbývajících zhruba 800 000 korun pak bude využito právě na rozvoj území.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
22.03.2019 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy