Sokolov: Dluhy za dětské čtenáře město odpustí (TV Západ)

Rada města Sokolova schválila upuštění od vymáhání pohledávek, které vznikly u dětských čtenářů v Městské knihovně. Reaguje tak na pět případů dětí mezi 9 – 15 lety, kdy malý dluh za nevrácené knihy přerostl po dosažení plnoletosti až k exekučnímu řízení.

dezinfekce

„Jedná se celkem o částku 4.400 korun. Je to odpuštění vymáhání, protože jsme v loňském roce s hrůzou zjistili, že děti, které neodevzdají knihy a pak se to s nimi z jakéhokoliv důvodu táhne až do dospělosti, a oni v 18 letech zjistí, že vstupují do života s exekucí. Prověřovali jsme všechny možnosti, kdy děti mohou „dlužit“ a Sokolov má pouze knihovnu, nic jiného,“ popsala starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Knihovna, kterou město zřizuje, má podle zákona povinnost vymáhat i malé dluhy. Jejich celkovou výši zatím město nezná.

„My máme do května roku 2017 zmapováno a od května má knihovna nový výpůjční systém a tam budeme mít informace do konce pololetí 2019,“ dodala starostka.

Často vznikají dluhy a následně exekuce i vůči Městské hromadné dopravě, kterou ale město neprovozuje. Pro platby za odpady se v Sokolově uzavírají smlouvy s plnoletými občany, případně sdruženími vlastníků.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy