Sokolov: Den horníků s oslavou založení města, pokladem i videomappingem

Tradiční Den horníků, který se v Sokolově slaví řadu desetiletí, bude tentokrát výjimečný hned z několika důvodů. Jeho součástí bude především připomenutí 740. výročí první historické zmínky o městě.

dezinfekce

Další pomyslnou třešničkou na slavnostním dortu je představení sokolovského pokladu ukrytého v podzemí muzea a další žhavá novinka se jmenuje videomapping, jenž se objeví na průčelí Hornického domu. To vše a mnohé další je v Sokolově připraveno na sobotu 7. září.

Ale pěkně po pořádku. Jaký by to byl Den horníků, kdy městem neprošel hornický průvod. Čítat bude ke dvěma stovkám účastníků a od klášterního kostela sv. Antonína Paduánského na Starém náměstí se vydá v 10 hodin s cílem náměstí Budovatelů. Tady dojde na stužkování a slavnostní zahájení celého výjimečného dne. Právě na „novém“ náměstí se bude odehrávat podstatná část oslav Dne horníků. Na programu jsou vystoupení řady hudebních či tanečních skupin, tahákem zcela jistě budou koncerty kapely No Name a písničkáře Xindla X. Završením dne bude večerní videomapping v duchu historie města Sokolova. Obdivovat ho můžete v časech 22:00, 22:30 a 22:45 a pořadatelé slibují, že bude stát za to.

Řada odborníků pracovala v uplynulých měsících na zpřístupnění zámeckého sklepení Muzea Sokolov. Ve sklepení bude mimo jiné vystaven i unikátní zlatý poklad. Byl objeven v roce 1994 při výkopových pracích ve městě. Balíček ukrýval drahocenné náhrdelníky, brože, čelenku, manžetové knoflíčky a další šperky z bílého a žlutého kovu. Jak se později ukázalo, poklad pochází asi z druhé poloviny 19. a z první čtvrtiny 20. století. Veřejnost si ho může v jeho nové expozici poprvé prohlédnout od 11:30. Okolí zámku pak bude vyhrazeno doprovodnému programu ve stylu První republiky. Historické pódium v zámeckém parku vyhrazeno programu k 740. výročí založení města.

Stranou oslav Dne horníků nezůstane ani volnočasový areál Bohemia. Tady začne od 13:00 Den s Armádou ČR. Vojáci tady kromě jiného představí svou bojovou technikou, ruční zbraně i střelecký trenažer. Chybět nemohou ani ukázky dovednosti služebních psů nebo umění pilotů. Připraveny jsou totiž přelety vrtulníku W3 – A Sokol SAR a nadzvukových stíhaček JAS Gripen. Odpolednímu programu na „Bohemce“ bude předcházet otevřený turnaj Streetball v basketbalu pro tříčlenné týmy. Další novinkou na Dni horníků bude CHILL ZONE neboli odpočinková zóna za víceúčelovým hřištěm, kde budou pouštět tu správnou muziku „dýdžejové.“ A v areálu Bohemia bude i rockové pódium.

Příznivci folku budou uspokojeni na Starém náměstí, kde bude zároveň nabízet dobroty a tradiční výrobky historické tržiště. O pár set metrů dál před obchodním domem Ural budou měřit své síly závodníci v Ural Strongman klání. Tentokrát budou mít možnost vyzkoušet si disciplíny i diváci v otevřené soutěži. Součástí doprovodného programu Dne Horníků je také prezentace práce Policie ČR a dalších složek IZS v ulici Pionýrů nebo výstava s vojenskou tématikou ve vestibulu Městského domu kultury a mineralogická burza v zimní zahradě MDK. A aby toho nebylo málo, v areálu koupaliště startuje v 10:00 mezinárodní vytrvalostní závod horských kol.

A pozor, vstup na veškerý program je po celý den zdarma!


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy