Sokolov: Den Horníků byl s rekordní účastí (TV Západ)

Letošní Den horníků v Sokolově byl výjimečný účastí uniformovaných příslušníků stavu v průvodu. Do města se sjelo na sedm stovek účastníků a na celý den byl přichystán pestrý program. Důvodem vyšší účasti bylo odřeknutí Ostravy s pořádáním 22. ročníku setkání hornických měst.

dezinfekce

„Pro nás je to nevýslovná čest a spousta práce pro organizátory. Když jsme ale dostali tuto nabídku, tak jsme váhali asi jednu vteřinu a hned jsme říkali ano. Sokolov musíme představit celé České republice, delegacím z Polska, ze Slovenska a Německa takový, jaký opravdu je - příjemný, přívětivý a přátelský. Sokolov chceme také představit jako město, které ctí hornické tradice a hornického povolání si váží. S paní místostarostkou jsme měli včera tu čest přivítat na slavnostním večeru všechny účastníky. Příjemným překvapením, musím říci, že ještě doteď z toho mám husí kůži, bylo, že jsme dostali jedno z nejvyšších hornických vyznamenání – Českého permona. Od včerejšího večera Český permon - toto hornické vyznamenání, bude do budoucna ozdobou kanceláře starosty města Sokolov,“ uvedl starosta Sokolova Jan Picka.

Průvod vyrazil od Klášterního kostela sv. Antonína Paduánského přes Staré náměstí. Cíl byl na náměstí Budovatelů. Zde proběhl slavnostní nástup a zahájení Dne horníků.

Přípravy monstrakce zabraly několik měsíců a v den konání bylo v terénu okolo 110 lidí, kteří zajišťovali bezproblémový chod. 

„Přípravy byly minimálně čtyři měsíce možná pět, když jsme se to dozvěděli. Řešil se každý detail. Schůzku jsme měli minimálně vždy jednou za měsíc. Nyní, týden před tím, byla každý den, protože se musely řešit detaily. Tím, že jsme šli trasu metr po metru, tak jsme vždy našli něco nového. Myslím si, že se dnes trasa povedla, že nebyl žádný zádrhel, takže za mě dobrý. Byla to Sokolovská uhelná v první řadě, protože nám dodávali techniku, lidé nám dávají do průvodu pořadatele, za což jim patří velké díky. Pak to byl sokolovský SOTES, Městská a Státní policie, Hasičský záchranný sbor, lidí a organizací bylo strašně moc, město Sokolov samozřejmě – Městský úřad. Úředníci Městského úřadu nám krásně vycházeli vstříc. Co se týče sehnání spolků, obeslání, technická příprava programu, tak to vše řešil pan Jiskra – to je taková duše tohoto průvodu. Za což opravdu velký potlesk. My jsme byli ruce a paní místostarostka byla taková spojnice mezi námi a panem Jiskrou. Takže spoustu věcí jsme potom i tím rychle vyřešili, že jsme požádali paní místostarostku,“ uvedl k organizaci ředitel pořádajícího MDK Sokolov Ladislav Sedláček.

Na hlavním pódiu se pak shromáždili zástupci města a regionu, aby tradičním připitím piva zahájili slavnosti.

„Zdař Bůh,“ rozeznělo se náměstím.

„Za Sokolovskou uhelnou chci skutečně garantovat, že i do budoucnosti se budeme chovat k regionu vstřícně, nastoupili jsme etapu postupného útlumu těžby, ale i při této etapě počítáme s tím, že budeme v regionu pomáhat. Chtěl bych všem přítomným popřát, ať se dnešní den daří, počasí se nám vyvedlo a bavte se. Užívejte dnešní den a děkuji za účast,“ popřál všem předseda představenstva Sokolovské uhelné, právního nástupce František Štěpánek.

Poté zazněla Hornická hymna v podání Petra Milce. 

Bohatý program probíhal na několika místech a některým z akcí se budeme věnovat v následujícím vysílání.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy