Sokolov: Den horníků bude letos s rekordním průvodem (TV Západ)

Hlavní společenskou událostí podzimu na Sokolovsku je každoročně Den horníků. Ten letošní bude rekordní co do počtu zúčastněných horníků v průvodu. Po odřeknutí Ostravy se letošní celorepublikové setkání hornických měst uskuteční právě v Sokolově a to v sobotu 8. září.

dezinfekce

„Letošní průvod bude opravdu veliký – zatím máme 750 uniforem z mnoha hornických měst, jak z České republiky, tak ze Slovenska, z Německa a Polska. Před čtyřmi lety se prvně uskutečnil hornický průvod, chtěli jsme hlavně našim dětem připomenout, proč se slaví Den horníků, že to není o tom, že se do Sokolova sjedou kolotoče, ale že je to o tradicích. Myslíme si, že každé město by si mělo stále připomínat své tradice. Vždyť první zmínka o těžbě uhlí v Sokolově je z roku 1620,“ uvedla místostarostka Sokolova Renata Oulehlová.

Průvod vyrazí od kostela sv. Antonína Paduánského v 10 hodin.

„A hned poté, co hornický průvod dojde na náměstí Budovatelů, tak zde bude stužkování, vyznamenání, předávání pamětních listů. Poté se už rozjede samotný program Dne horníků. Tzn., že začneme pódiem na Starém náměstí, kde bude program pro národnostní menšiny. Bude tam ukázka historických řemesel - soustředění věcí, jak se dělávali dříve. Hlavně zde bude Den pro národnostní menšiny. V ulici Nábřežní budeme mít, jako vždy, folkové pódium. Letos se bude na co těšit. Z folkového pódia přejdeme plynule na náměstí Budovatelů, zde začíná ve tři hodiny program, který je už pro „široké masy.“ Ve tři hodiny začnou kroky Michala Davida Revival, poté bude Michal Hrůza s kapelou, po Hrůzovi následuje Bára Basiková s kapelou. Úplně na konci bude Fragile & Soňa Norisová. Poté se přesuneme na rockové pódium na Bohemku. Zde budou lokální rockové kapely. Ve čtyři hodiny jsme udělali soutěž – o kapelu, která si zaslouží hrát na Dni horníků. Je to soutěž Městského domu kultury. My poté vybereme vítěze, což bude pro kapelu velmi příjemné zpestření muzikantského života. V deset hodin plánujeme ohňostroj. Ohňostroj bude letos ke 100. výročí vzniku Československa. Myslím si, že se nám podařila naskládat parádní muzika, že všichni budou překvapeni. V muzice i v ohňostroji se prolnou všechny osmičky, které nyní jsou – 1918, 1938, 1948 a 1968,“ popsal ředitel pořádajícího MDK Sokolov Ladislav Sedláček.

Na Bohemii bude od 13 hodin Den s Armádou ČR a policejní ukázky. Chybět nebude Světový den shybu a streetball. Podrobný program najdete na stránkách pořadatele www.mdksokolov.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy