Sokolov: Bezdomovci se v zimě snaží ukrýt v obytných domech

Kde přežít zimu v teple, pokud nechci do ubytovny, kde je třeba dodržovat daná pravidla? Tento problém řeší nejeden bezdomovec tak, že se snaží dostat do veřejně přístupných zařízení a tam vydržet co nejdéle.

dezinfekce

Ať už je to nádraží nebo třeba nemocnice. Lidé bez domova se rovněž zkouší "nabourat" do obytných domů a tady se uložit v mezipatrech nebo ve sklepích. V oblibě mají hlavně věžáky s velkým pohybem lidí a do značné míry anonymním prostředím.

Městská policie se snaží pravidelně věžové domy na sokolovském sídlišti Michal kontrolovat, strážníci mají k dispozici čip k otevření hlavního vchodu a především večer prověřují mezipatra a sklepy. Pod zostřenější kontrolou jsou rovněž obytné domy na náměstí Budovatelů.

„Pokud v domech bezdomovce objevíme, jsou odtud vykázáni. Hlídka přijede i v případě, že ji zavolají obyvatelé domu. Dá se ale říci, že mnohem častěji musíme bezdomovce vyhánět z nemocnice, kam nás opakovaně volají. Je to v podstatě stejné každou zimu,“ uvedl Petr Procházka, velitel Městské policie v Sokolově.

Zabránit bezdomovcům, aby se obytného domu dostali, může být někdy dost složité. Zvláště v případě věžáků s mnoha byty a velkým počtem nájemníků. Někdy ale lidé bohužel zapomínají na základní opatrnost.

„Někdo zazvoní a oni hned otevřou, aniž by se vůbec zajímali, kdo to je. Jindy zase nejsou vstupní dveře do domu zavřeny. Doporučujeme, pokud už na bezdomovce někdo v domě narazí, ať se s ním nepouští do konfliktu a raději zavolá městskou policii,“ doporučuje velitel strážníků.

Dodal, že bezdomovci většinou trestnou činnost nepáchají, ale často po sobě na místě, kde nocují, zanechají značný nepořádek.

Sokolov kdysi pro lidi bez domova vždy v zimě postavil v areálu Bohemia velký stan, kam se mohli přijít ohřát. Město nezůstává k problémům s lidmi bez domova lhostejné a těm, kteří mají zájem o alespoň trochu důstojnou existenci, se snaží pomoci. Významným počinem proto bylo například zakoupení objektu v Nádražní ulici za zhruba 2,1 milionu korun. Na dalších přibližně 3,7 milionu korun přišla jeho rekonstrukce. Díky dotaci se ale městu vrátila podstatná část nákladů. Objekt v současnosti provozuje společnost Pomoc v nouzi jako nízkoprahové centrum s noclehárnou.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy