Slavnosti v Lubech připomenou tradiční výrobu strunných nástrojů

Karlovarský kraj se i letos zapojí do „Dnů evropského dědictví,“ během kterých se veřejnosti otevírají brány památek a zajímavých objektů po celé zemi.

dezinfekce

Ve spolupráci se společností Strunal Schönbach a městem Luby si vás dovoluje pozvat na „Slavnosti hudby Strunal Schönbach ... kde slova končí, hudba začíná.“ Těšit se můžete na celodenní program plný zábavy a skvělé muziky. Zlatým hřebem akce, jež se uskuteční v sobotu 15. září, bude vystoupení houslového virtuosa Jaroslava Svěceného. Vstupné je pro všechny zdarma. 

„Výroba strunných nástrojů má v Karlovarském kraji více než 300 letou tradici. Zvuky houslí, viol, violoncell, bas a kytar z našeho regionu rozeznívají divadla a koncertní sály po celém světě. Jsem proto moc ráda, že se nám podařilo přichystat tuto jedinečnou akci, během níž se lidé budou moci seznámit s historií tohoto mistrovského řemesla. Věřím, že bohatý program, včetně vystoupení našeho nejlepšího houslového virtuosa, přiláká do Lubů spoustu návštěvníku,“ uvedla náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje pro oblast kultury a památkové péče Daniela Seifertová.

Slavnosti budou probíhat v prostorách závodu Strunal Schönbach, který letos slaví 50 let od zahájení výroby ve stávající továrně na hudební nástroje v Lubech. Pro zájemce jsou připraveny komentované prohlídky, jež dají nahlédnout pod ruce šikovných řemeslníků. Konat se budou ve čtvrthodinových intervalech od 10 do 15 hodin a maximální kapacita je 25 osob. V bývalé hale pro výrobu kytar pak bude po celý den přístupná výstava s názvem „Historie výrobního podniku Strunal Schönbach.” Chybět nebudou ani zajímavé přednášky o historii, tradici a výrobě strunných nástrojů s názornou ukázkou. V podnikové prodejně si bude možné rovněž zakoupit hudební nástroje se slevou až 40 procent.

Do exteriérů závodu bude soustředěn bohatý doprovodný kulturní program, kterým provede zkušený moderátor Vladimír Keblúšek. Návštěvníkům akce se představí regionální kapely a soubory, jako jsou například 3 Generace, J-Ellite, Luběnky nebo Soubor písní a tanců Dyleň. Diváky potěší i vystoupení žáků ze základní umělecké školy či německého hudebního gymnázia. Koncert Jaroslava Svěceného a Lukáše Sommera je pak naplánován na 16 hodinu. Součástí programu, který bude probíhat až do 22 hodin, budou také nejrůznější workshopy nebo pohádkové představení pro děti. Parkování v blízkosti podniku je zajištěno. 


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy