Školáci v Karlovarském kraji vysbírali více než 2 tuny vysloužilého elektra

Žáci a studenti v Karlovarském kraji odevzdali během tříměsíční sběrové kampaně k recyklaci 2 088 kilogramů vysloužilých drobných elektrospotřebičů. Kampaň se uskutečnila v rámci programu „Recyklohraní aneb Ukliďme si svět“ a v regionu se do ní zapojilo na 23 mateřských, základních a středních škol.

dezinfekce

„Z elektroodpadu jsme dnes prostřednictvím recyklace schopni získat až 80 procent materiálů, které můžeme znovu využít. Díky dětem jsme tak ušetřili zhruba 1 670 kilogramů surovin. Zároveň školáci a studenti přispěli k ochraně životního prostředí, zabránili úniku škodlivých látek, které tento odpad obsahuje,“ uvedla Kristina Koucká, marketing manager z neziskové společnosti Asekol, která v České republice zajišťuje sběr a recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů.

Nejlepšího výsledku v kraji dosáhla Základní škola Královské Poříčí, kde v průměru na žáka odevzdali 5,49 kilogramu vysloužilého elektra. Na druhém místě se umístila Základní škola Vítězství, Mariánské Lázně, s 3,54 kilogramy v přepočtu na žáka. Samostatně byly ještě hodnoceny větší školy s více než 300 žáky. Zde první místo patřilo Základní škole a mateřské škole Ostrov, Myslbekova, kde v průměru na žáka vytřídili 1,5 kilogramu elektra.

Sběrová kampaň probíhala ve všech krajích České republiky od srpna do listopadu minulého roku. Následovaly svozy elektra a vyhodnocení výsledků. Dohromady se do ní zapojilo 809 škol a k recyklaci bylo odevzdáno 97,6 tun vysloužilých drobných elektrospotřebičů. Školy za sběr a aktivitu získávají odměny – nejčastěji v podobě knížek, školních a sportovních potřeb, her nebo si pro třídy mohou objednat vzdělávací program s ekologickou tematikou.

Další informace o programu„Recyklohraní aneb Ukliďme si svět“ najdete zde.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy