Šindelová: Proběhlo 3. setkání u vysoké pece (TV Západ)

Třetí setkání u unikátní kulturní památky - dřevouhelné vysoké pece - v Šindelové na Kraslicku se uskutečnilo v sobotu 28. září. Akce Spolku za zachování hutě, který téměř zničený objekt v roce 2016 získal, má za cíl informovat o postupné záchraně místa.

dezinfekce

„Za poslední rok jsme dokončili přípravnu nahoře za mnou, dokončili jsme dmýchárnu, začali jsme – tady na levou stranu, když se podíváme, tak je tam měřírna, a pro příští rok připravujeme tu levou stranu hutě dokončit. Pakliže bude dostatek finančních prostředků. Bohužel letos jsme jich neměli tolik. Na místa, která jsou nebezpečná jsme namontovali zábradlí,“ popsal průběh prací od poslední setkání předseda Spolku za zachování hutě v Šindelové Jiří Hrůza. 

Vysoká pec byla vystavěna v roce 1818 rodem Nosticů na místě starší pece. Stala se pak součástí později založených železáren s válcovnou, kalírnou  a hamrem. Využívaly se zde mimo jiné i světově patentované pocínování, později pozinkování a kontinuální rytí. Objevilo se též první zpracování strusky na tvárnice. Samotná vysoká pec je mohutné těleso tvaru komolého jehlanu, vystavěné z kamenných kvádrů, zakončené nástavbou z cihel a struskových tvárnic.

„Zaslouží si pozornost proto, protože je to jedinečná, skutečně technická památka a je to snad jediná v Krušnohoří, která zbyla, dřevouhelná vysoká pec. I když je to ještě stavba, tak umožňujeme zájemcům, kteří přijedou z větší dálky, prohlídku,“ uvedl dále Hrůza.

Předem domluvené skupiny zájemců se mohou dozvědět řadu technických i historických detailů stavby.

„Těch okruhů je hodně a když začneme, sotva se to vejde do hodiny. Někdo je samozřejmě koncipovaný na některé části a tohle je technická věc a každý není úplně na technické záležitosti. Přesto, i když je to technická věc, tak jsou to zvláštnosti typu, jak se vlastně zapalovala vysoká pec a všechny možnosti toho. Přeci jen historie tavení je samozřejmě známá, ale to, jak technologicky probíhala tady, tak to jsou takové místní zvláštnosti. Čím se tam vlastně topilo a tak,“ prozradil průvodce a místní známý meteorolog Rudolf Kovařík.

Na akci se vybíralo dobrovolné vstupné, které putuje na financování oprav. Setkání u pece se těšilo velkému zájmu veřejnosti, pro kterou pořadatelé připravili pestrý program.

„Když se podíváte tady za mnou, tak jsou zde Veteráni auto-moto Kraslice. Taková přehlídka. Návštěvníci mají možnost se s nimi seznámit. Určitě zde máme krásnou tombolu, máme tady slosování, tipování teploty atd., máme tady toho vícero,“ dodal Hrůza.

Proběhly také ukázky kovářského řemesla. K dobré náladě zahrála kapela Františka Stůje. Činnost spolku a financování oprav hutě podporuje řada měst, obcí a organizací v okolí jako Rotava, Jindřichovice nebo Dobrovolný svazek měst a obcí Kraslicka. Největší finanční podporu získala památka od města Kraslice. Za poslední tři roky přes 200 tisíc korun. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy