Se začínající sezónou farmářských trhů zahájí také SVS jejich kontroly

Již několik let spolu se začátkem jara začíná po celé České republice také sezóna farmářských trhů. Státní veterinární správa (SVS) tento způsob prodeje, který umožňuje nabízet produkty od lokálních výrobců, podporuje.

dezinfekce

Jelikož však venkovní způsob prodeje potravin s sebou nese zvýšená rizika, jsou prodejci pod dlouhodobým dohledem veterinárních inspektorů. Ti v loňském roce provedli na trzích celkem 327 kontrol. V 82 případech zjistili nejméně jedno porušení předpisů. Výše uložených pokut přesáhla 300 000 Kč. Díky novele veterinárního zákona se pravděpodobně nabídka některých trhů letos rozšíří.

Celkový počet závad zjištěný při kontrolách na trzích v loňském roce dosáhl 226. Při jedné kontrole totiž může být zjištěno i několik závad najednou. Nejčastěji inspektoři zjistili nedostatky v označování potravin (45 případů) a prokazování jejich původu (33x). Často byla zjištěna také nedostatečná ochrana potravin před kontaminací (32 případů), vyskytly se také problémy s balením produktů a nedodržení teplot nabízených výrobků. To přitom představuje zejména v teplých letních dnech velké riziko pro spotřebitele. Ve více než deseti případech byly shodně zjištěny nedostatky při skladování živočišných produktů či nedodržení data trvanlivosti prodávaného zboží.

„Z dlouhodobého hlediska podíl kontrol se závadou i díky osvětě mírně klesl a ubylo těch nejzávažnějších problémů. Přesto je stále vyšší, než u ostatních kontrol v rámci běžného dozoru nad hygienou potravin, kde dosahuje zpravidla jednotek procent,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Již před několika lety v souvislosti s obnoveným trendem trhů nabízejících místní zemědělské a potravinářské produkty publikovala SVS zejména pro prodejce takzvané Desatero. Jeho aktualizovaná verze je dostupná na internetových stránkách zde.

„Zodpovědní provozovatelé farmářských trhů by si měli uvědomit, a naštěstí se tak děje, že případní neseriózní prodejci poškozují pověst celého trhu. V případě opakovaných prohřešků by pak měli s problémovými stánkaři ukončit spolupráci,“ dodal Semerád.

V této souvislosti SVS připomíná, že prodejce má povinnost zákazníka dostatečně informovat o prodávaném zboží. Při jakékoliv pochybnosti je dobré se prodejce doptat, pokud se nakupujícímu něco nezdá, zboží nekupovat. V případě vážných nesrovnalostí je možné informovat místně příslušnou krajskou veterinární správu, která prošetří každý případ týkající se potravin živočišného původu. Podnětů upozorňujících na nekalé praktiky prodejců loni ubylo. Zatímco v roce 2016 jich SVS řešila 15, loni jich bylo 10.

Organizátoři farmářských trhů budou mít díky novele veterinárního zákona z loňského listopadu v nové sezóně možnost rozšířit nově nabídku také o ulovenou drobnou volně žijící zvěř. Zajíce či bažanta v kůži nebo peří bude možné si u stánku koupit pochopitelně až poté, co bude jejich tělo vyšetřeno proškolenou osobou. Další změnou, kterou jistě, jak prodejci, tak zákazníci farmářských trhů uvítají, je nová možnost prodávat malé množství některých živočišných produktů pocházejících přímo od chovatele (čerstvého maso drůbeže, králíků, vajec či medu) v rámci celé ČR. Až dosud bylo možné uvedené produkty touto formou nabízet pouze na území kraje, odkud chovatel pocházel, případně kraje sousedního.


Zdroj: Státní veterinární správa


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy