Rekonstrukce silnice z Hranic do Bad Elsteru

V úterý 9. dubna 2019 proběhla koordinační schůzka na městském úřadě v Hranicích se všemi partnery.

dezinfekce

Celý projekt tvoří tři partneři, kterými je Město Hranice, Krajská správa a údržba silnic a Zemský úřad pro dopravní stavby, který je zároveň hlavním partnerem, tzv. lead partnerem a žadatelem o dotaci.

Hlavním tématem schůzky byla koordinace a sdílení informací o postupu prací u jednotlivých zúčastněných stran. Starosta města dostal  ucelené informace o stavu celé stavby od jednotlivých partnerů. KSÚS KK má svou část již dokončenou a zkolaudovanou. Na české části probíhá stavba a měla by být dokončena do konce října 2019.

Na německé straně dořešují odkupy pozemků a právo stavby, tedy německou obdobu našeho stavebního povolení. Vedení města se nad tím pozastavilo v souvislosti s faktem, že se opravuje jedna silnice se třemi partnery a dělá se ve třech etapách na tři roky. Fakticky bude také tři roky uzavřen hraniční přechod.

Z pohledu občana je toto zcela nepochopitelné. Podle žadatelů o dotaci jsou v obou zemích pravidla související s přidělením dotací nastavena zcela opačně. V Německu je přidělována dotace na základě studie proveditelnosti. A od dotace se odvíjí stavební povolení, výkupy pozemků atd. V Čechách je postup opačný. Žádost o dotaci lze podat až s platným stavebním povolením, čemuž předchází i vypořádání či dohody s majiteli dotčených pozemků.

Oba postupy mají své klady i mínusy. Město musí být před podáním žádosti dokonale projektově připraveno. S ohledem na různé výzvy není jednoduché odhadnout, kam budou v budoucnu dotační prostředky směřovat. Proto je nutné připravovat projekty tzv. do šuplíku. Na německé straně mají po získání dotace poměrně málo času na veškerou přípravu. 

Město již realizuje samotnou stavbu. V Hranicích proběhly veškeré přípravné práce a složitá jednání již za minulého vedení. Teď je hlavním úkolem ohlídat kvalitu stavby. Spolupráce s dodavatelem je zatím perfektní. Vzhledem k tomu, že se jedná o rekonstrukci, je nutné být připraveni na možné problémy. Může například překvapit únosnost podloží.

Na německé straně hodlají v letošním roce začít s přípravnými pracemi a kácením stromů. Od března do září 2020 by měla probíhat samotná stavba. Po tuto dobu bude silnice do Bad Elsteru zcela neprůjezdná.

Hranické čeká koordinace prací na rekonstrukci Ruské ulice s rozšiřováním vodovodního řadu. V pátek 12. dubna byl vybrán vítěz výběrového řízení na dodavatele stavby vodovodu.

Vedení města věří, že se neobjeví komplikace s odvoláváním se k výsledkům výběrového řízení ze strany přihlášený firem. Začátkem května by mohla být zahájena výstavba vodovodu.

Po celou dobu rekonstrukce Ruské ulice se budou muset obyvatelé této lokality obrnit trpělivostí a tolerantností. Bude zde značný pracovní ruch a nastanou komplikace s dopravní obslužností ulic Nad Nádražím a Šumavská. Zde nelze stanovit objízdné trasy. Stavební firma se bude snažit situaci co nejméně komplikovat. Lidé zde bydlící by měli sledovat vývoj stavby a podle pokynů se řídit.

Ostatní části budou přístupné po již vyzkoušených objízdných trasách k areálu bývalé Krajky a přes Saské údolí.


Zdroj: město Hranice


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 20.04.2019 15:30




0 +
 

Hlavní zprávy