Region: Vozembouchy a Vintířovské svatební koláčky - dva výrobky, co získaly ocenění

Na Sokolovsku dvě aktivity marketingově podporují regionální podniky. Jedná se o certifikace značky „Original product of Sokolovsko“ a soutěž Tradiční výrobek roku.

dezinfekce

Letos proběhl již 4. ročník certifikací značky „Original product of Sokolovsko“. Úspěšní žadatelé 14. června převzali z rukou paní Hany Baškové – členky certifikační komise - certifikát, tzn. právo užívání značky „Original product of Sokolovsko“. Nově certifikovanými produkty jsou: Loubkový stromeček a Žerlice – žertovná lžíce, Vozembouchy a Vintířovské svatební koláčky.

Značka garantuje především původ výrobku v regionu, kvalitu, jedinečnost a přímou návaznost na dané území. I na území Sokolovska žije řada zručných řemeslníků a nápaditých producentů. Certifikovaný produkt je označen logem značky.

Cílem soutěže Tradiční výrobek roku je získat přehled o zajímavých produktech na území Sokolovska a propagovat je. Do soutěže se může přihlásit nebo být nominován každý, kdo vyrábí něco zajímavého – podmínkou není, že musí podnikat. Letos proběhl již třetí ročník, do kterého se přihlásilo nebo bylo nominováno 5 zajímavých výrobků. Hlasování probíhalo na internetu během května.

Vítězem soutěže Tradiční výrobek roku 2017 se staly Vozembouchy, které vyrábí firma Kalouda a synové spol. s r.o. z Rotavy, když pro ně hlasovalo 850 lidí (tj. 55%).

Na 2. místě se umístil výrobek Ručně dekorované sklo a šperky z polymerové hmoty paní Adély Vášové z Habartova. 

Na 3. místě se umístil Betlém z jednoho kusu dřeva, který vyrobil Daniel Krejčí – řezbářství Akácie z Libavského Údolí.

Správcem značky a pořadatelem soutěže je Mikroregion Sokolov – východ (veškeré informace naleznete zde).

Další výzva pro nové žadatele o značku se očekává na jaře příštího roku. Jedním z bodovacích kritérií je tradice výroby, v rámci které je možné prokázat i u začínajícího výrobce návaznost na tradiční výrobu na tomto území. Na své využití tak čekají v historii úspěšné řemeslné výroby např. paličkování krajek, výroba dřevěných hraček, umělecké truhlářství nebo perleťářství.

Vyhlášení soutěže Regionální značky 2017 naleznete zde.


Zdroj: město Loket


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy