Region: Vláda jednala o dopravě, zdravotnictví a investicích (TV Západ)

Vláda v demisi navštívila v pondělí 16. dubna Karlovarský kraj. Po celodenním jednání na různých místech v regionu se konala na krajském úřadě tisková konference. Po shrnutí návštěvy od hejtmanky kraje Jany Vildumetzové, doplnil informace premiér v demisi Andrej Babiš.

dezinfekce

Jako hlavní problém regionu vidí chybějící dálniční propojení s Prahou

„Kdybychom zde měli dálnici, tak by se samozřejmě kraj tolik nevylidnil. Měli bychom zde pravděpodobně i vysokou školu, nějakou prestižní, i cestovní ruch by fungoval lépe. Takže to je hlavní problém. Tento problém ale máme téměř všude. Spojení Praha – Karlovy Vary je skutečně nejhorší silnice, která spojuje Prahu s nějakým krajským městem. A jedna z posledních. Nám už vlastně chybí ještě České Budějovice. Proto jsme se na to soustředili a začali jsme stavět tři úseky. Doufejme, že obchvat Řevničova, úsek mezi Novým Strašecím  a Řevničovem, bude hotov do října 2020. Celkově to stojí 1,8 miliardy. V březnu se začal stavět obchvat Lubence v Ústeckém kraji za 1,04 miliardy a má být hotov v roce 2021. Potom jsou přípravy na úseky Knínice - Bošov, Žalmanov – Knínice, Olšová Vrata - Žalmanov a Karlovy Vary – Olšová Vrata. Předpokládané zahájení staveb – realizace je v roce 2022. Jsou to hrozné termíny, ale dobře si vzpomínáte na Praha – Ústí, to nám trvalo 32 let, Praha – Hradec Králové 37 let a chybí ještě dostavit 80 km, kdy do roku 2026 má být hotovo. Určitě se to budeme snažit urychlit. Tohle ale měl řešit někdo v lednu v roce 1990,“ uvedl Andrej Babiš.

Premiér v demisi zmínil také situaci karlovarského letiště.

„Musí si kraj promyslet, že za 650 milionů korun máme pět domovů seniorů. Domov seniorů, dnes nám dali projekt v Sokolově za 130 milionů nebo Boží Dar, který by určitě pomohl cestovnímu ruchu i kulturnímu a sportovnímu vyžití obyvatelstva – 140 milionů. Takže těch 650 milionů - pokud to má být skutečně jen proto, že, když bude mlha, tak to letadlo může přistát a nyní nemůže, tak je třeba o tom přemýšlet,“ vybídl kraj ministr v demisi Babiš.

Další téma vyplynulo z návštěvy místa pro plánovanou výstavbu polygonu BMW u Sokolova.

„My konstatujeme, že je tam jasná dohoda o pozemku mezi majitelem pozemku – Sokolovskou uhelnou a BMW. To je pro nás důležité. Nyní komise vybrala novou ředitelku CzechInvestu. Intenzivně se vyjednává, memorandum podepíšeme, teď nevím, zda ministr Hüner, ale předpokládám, že v nejbližších dnech či týdnech. Doufejme, že do konce června by se dokončilo celkově, jak by vypadala pobídka státu. V našem programovém prohlášení jsme jasně řekli, že nemůžeme dávat daňové pobídky a dotace každému. My máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, nejsou lidé a je to velký problém. Ale toto je jasná hi-tech investice, která je ve specifickém regionu, který to skutečně potřebuje. Proto to podporujeme a je otázka vyjednávání, jak to dopadne, jestli to bude o cashi nebo o nějaké daňové pobídce. Samozřejmě je tam důležitý závazek investora, musí říci - kdy to postaví, má to být investice za 6 miliard, že zaměstná naše lidi, a že tam bude nějaké minimum zaměstnanců, aby prostřednictvím odvodů a daní z výplat těchto zaměstnanců se nám to trošku vrátilo,“ přiblížil situaci Babiš.

Mezi dalšími tématy zmínil premiér v demisi také Císařské lázně, plánované otevření vojenské střední školy v Sokolově, policejní školu v Lokti i plány karlovarské nemocnice.

„Co jsem byl strašně překvapený, že si hrozně chválili ruské a ukrajinské doktory. Nyní jsme s Adamem (Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví – pozn. redakce) seděli v pátek, s paní Žitníkovou (Dagmar Žitníková – předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví, pozn. redakce) a s panem Englem (Martin Engel – předseda LOK-SČL, pozn. redakce), a půjdeme myslím 5. května na setkání sester. Snažíme se pochopit ten problém. Zítra shodou okolností také máme nějaké setkání, kde Lékařský klub má problém, že naše nemocnice nemají zájem o zahraniční doktory, ale zde si to chválí a bylo to pro mě překvapení. Já už kdysi, když jsem navštívil sokolovskou nemocnici, tak si pamatuji na chirurga z Oděsy, kterého si našli. Měl praxi asi 30 let a trvalo jim rok a půl než vůbec došlo povolení pracovat. Takže my získáváme poznatky. Zásadní problém, proč zde nejsou lékaři a sestry je paradoxně to, že když se dnes mladí hlásí na lékařské fakulty a udělají i zkoušky, tak tam není zase ta kapacita pedagogů. To my chceme nyní změnit. Chceme dát peníze, cíleně, na pedagogické a lékařské fakulty, protože to je skutečně dnes velký problém. Takže tomu se věnujeme. Bylo to pro nás velice poučné. Samozřejmě, chybí jim sestry, chybí jim asi 90 sester, ale mají tam jasný investiční plán – asi 1,3 miliardy. My jsme zde nic neslíbili, kdyby zase někdo psal, že jsme něco slíbili. Skutečně si děláme přehled podle jednotlivých krajů, kolik chtějí investovat do zdravotnictví, kolik do domovů seniorů, kolik do sportovišť, jako Boží Dar, školy, atd. Podle toho budeme modelovat dlouhodobý investiční plán a podle toho i stavět rozpočet roku 2019 a dále dlouhodobé rozpočty,“ okomentoval situaci v krajském zdravotnictví Andrej Babiš.

Po skončení návštěv všech krajů chce vláda stanovit priority jednotlivých regionů ve spolupráci s Asociací krajů. Měnit rozpočtové určení daní se ale nechystá. Otevřeny pro tyto účely by měly být investiční fondy. Mluvilo se také o zneužívání dávek na sociální bydlení. 

„Není možné, abychom jim dávali zálohy na elektřinu, vodu, plyn, a poté to ani nezúčtovávali a zneužívali. My máme nějaký konkrétní projekt. Já jsem požádal paní ministryni (Jaroslava Němcová – ministryně Ministerstva práce a sociálních věcí, pozn. redakce), aby udělala přehled, kde přesně peníze tečou, do kterých oblastí. Dnes jsme dostávali informace, jak to funguje, kdo to vlastně má, a že jsou tam podivní majitelé, atd. Taky dnes zazněla dost tvrdá slova. Myslím si, že to byl primátor Sokolova (starosta Sokolova Jan Picka, pozn. redakce), který o tom mluvil – jak se zneužívají příspěvky, že tam někdo vlastní 125 aut, atd. Takže je potřeba, abychom systém zobjektivnili, a aby skutečně podporu dostávali lidé, kteří ji opravdu potřebují, a aby se to nezneužívalo. To je problém, o kterém se mluví strašně dlouho, který se neřešil velice konkrétně a my bychom ho chtěli určitě řešit,“ dodal premiér v demisi Andrej Babiš.

„Většina měst jde cestou opatření obecné povahy, což je otázka, zda to nebude napadnutelné. Já osobně si myslím, že ano. Ale to, že by měly být stropy, že by měla být cenová mapa, která by jasně řekla, kolik je cena nájemného a ten, kdo by pronajímal byt, tak by více od úřadu práce nedostal, je rychlé řešení, které by podle mého názoru mělo přijít co nejdříve,“ přidala komentář hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Mezi dalšími tématy zástupců vlády, kraje a měst, se objevila keramická škola v Karlových Varech, v sociální oblasti se řešil projekt Obědy do škol. Hejtmanka kraje také seznámila vládu s myšlenkou využít krajský domov pro děti do tří let jako jesle, neboť otázka zařazování dvouletých dětí do mateřských škol se v současné době hodně diskutuje.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy