Region: Vichřici Eberhard zvládalo 50 jednotek hasičů (TV Západ)

Vichřice Eberhard, která se prohnala v neděli 10. března Evropou a zasáhla také část Česka, napáchala řadu škod i v Karlovarském kraji. Plné ruce práce měli hasiči, kteří situaci zvládali velmi dobře.

dezinfekce

„V průběhu nedělního dne jsme zaznamenali zvýšený počet výjezdů v souvislosti se silným větrem. Jednalo se o popadané stromy na komunikace. V několika případech i spadlé stromy na dráty elektrického vedení. Ve večerních hodinách, kdy silný vítr ještě zesílil, tak jsme zasahovali např. i v Ostrově, kde poryv větru poškodil a shodil část střechy kancelářské budovy. Střecha včetně dřevěných krovů spadla na ulici, na několik aut. Museli jsme provést rozebrání trosek, odklizení, abychom se přesvědčili, že pod troskami není žádná osoba. Vítr nadále foukal až do večerních a částečně nočních hodin. Poslední naše zaznamenané výjezdy pak byly v pondělí během dopoledne. Když shrnu celé období, jednalo se o zhruba 130 událostí výhradně v souvislosti s větrem. Z toho zhruba 110 až 115 událostí byly čistě popadané stromy, zbytek bylo právě odstraňování nebezpečných stavů - popadané části střech, popadané reklamní poutače apod. U všech událostí jsme nezaznamenali žádné zranění. V terénu bylo průběžně přes 50 jednotek hasičů. Nicméně se nestávalo, že by se události stupňovaly nebo hromadily. Neměli jsme ani informaci o tom, že by někde na území kraje byla dlouhodoběji zastavena doprava. Pokaždé se podařilo během doslova několika minut zprůjezdnit trasy, které byly zablokované spadlými stromy. Nemáme ani hlášenou žádnou železniční nehodu - vlak po kolizi se spadlým stromem, že by se muselo řešit, ať už poškození vlaku nebo zranění. Nic takového se během neděle nebo pondělí nikde nestalo,“ shrnul situaci mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal.

Lidé by měli sledovat aktuální situaci a varování meteorologů nebrat na lehkou váhu. 

„Ve chvíli, kdy je vydána buď výstraha nebo už začne nějakým způsobem ten jev působit, tak pochopitelně všechny volně uložené věci kolem domu jsou rizikem, mohou odletět, někoho zranit nebo něco poškodit. Pochopitelně průběžně kontrola střech a dalších částí domu – zanedbaná údržba může nejčastěji za to, že vítr uvolní části plechů. Určitě pohyb na území výrazně zalesněném je rizikem. Tam se opravdu nedá dopředu říci, který strom má buď poškozené kořeny nebo samotné tělo, takže vstupovat do lesů v době, kdy hrozí nebo už nastal nějaký silný vítr, je určitě hazardem. Nedoporučujeme to. Už v minulosti jsme zažili případy, kdy jsme museli i doporučit vydání zákazu přímo vstupu do lesů právě z důvodu výrazného poškození stromu vlivem větru,“ varoval Kasal.

Na likvidaci následků se podílelo 9 jednotek profesionálních hasičů a 41 jednotek dobrovolných hasičů. Průměrná vzdálenost dojezdu jednotky k zásahu u spadlého stromu byla 8 kilometrů, průměrná doba u samotného zásahu, tedy doba odstranění spadlého stromu, byla necelých 7 minut.

Kvůli nefunkčním dodávkám elektrické energie vyjížděli hasiči například pomoc s čerpáním vody v Nejdku, kdy majitel nemohl použít svoje elektrické čerpadlo. V Hranicích pak poskytli náhradní zdroj elektřiny pacientce, která je odkázána pomoc při dýchání kyslíkovým přístrojem. Náhradní zdroj elektřiny pak hasiči dodali také do kravína v Útvině.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy