Region: Ve středu proběhla dopravně bezpečnostní akce

Ve středu dne 9. října 2019 proběhla na Karlovarsku dopravně bezpečnostní akce. V brzkých ranních hodinách se dopravní policisté zaměřili především na kontrolu používání reflexních prvků za snížené viditelnosti u chodců a cyklistů a na jejich chování v silničním provozu.

dezinfekce

Chodci mají povinnost nosit reflexní prvek, pokud se za snížené viditelnosti pohybují mimo obec po krajnici nebo okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením. Tato povinnost vešla v platnost dne 20. února 2016 novelou zákona 361/2000 Sb. o silničním provozu.

V odpoledních hodinách se zaměřili především na věnování se řízení v silničním provozu u řidičů motorových vozidel. U těch kontrolovali zejména dodržování pravidel silničního provozu dle zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. Během odpolední akce zkontrolovali policisté 122 motorových vozidel, přičemž zjistili 14 přestupků. Ve 13 případech byly vyřešeny pokutou a v jednom případě byl přestupek oznámek na příslušný úřad. Nejčastěji policisté řešili nevyhovující technický stav vozidel, nepoužití bezpečnostních pásů a ve třech případech řešili řidiče, kteří užívali za jízdy mobilní telefon. Zákon o silničním provozu uvádí, že řidič nesmí při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové či záznamové zařízení. Nejde tedy jen o telefonování, ale i psaní sms zpráv, chatování či pořizování audio či video záznamů prostřednictvím mobilního přístroje. V případě použití telefonního přístroje ztratíte kontakt s ostatními účastníky provozu na pozemních komunikacích. I vteřina Vaší nepozornosti může vést k dopravní nehodě. Proto svůj telefon za jízdy nepoužívejte a k telefonování si raději pořiďte handsfree, ale pamatujte, že ani to není zcela bezpečné.

Tato dopravní akce proběhla v rámci preventivních opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu ve snaze snížit přetrvávající nekázeň účastníků silničního provozu a počet dopravních nehod.

por. Bc. Zuzana Týřová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy