Region:  Stavby Karlovarského kraje znají své vítěze

V minulém týdnu byly slavnostně vyhlášeny výsledky 17. ročníku soutěže Stavby Karlovarského kraje. Stavbou roku 2017 se stalo Malé Versailles, projektem rozhledna Rusalka a zachráněnou památkou Andělská Hora. Cenu hejtmanky Karlovarského kraje získalo nově vybudované zázemí fotbalového klubu Ostrov a rozhledna Bučina.

dezinfekce

Zahradní restaurace Malé Versailles pochází z poloviny 18. století a původně se jmenovala Cihelna. Kvůli katastrofálnímu stavu byla nutná její radikální rekonstrukce. Podoba původního zahradního hostince byla zachována, stejně tak i celková dispozice objektu. Druhé místo za nejlepší stavbu v hodnocení odborné poroty získala silnice Horní a dolní točka Jáchymov a třetí příčku obsadilo zpřístupnění zahrad františkánského kláštera v Chebu.

Rozhledna Rusalka, která se stala projektem roku, má vyrůst na Božím Daru, kde původně stála jedna z prvních větrných elektráren v Čechách. Pro převážně technické problémy ale nikdy nebyla uvedena do trvalého provozu, a její torzo by mělo být využito pro stavbu rozhledny. Druhé místo obsadil projekt Obnova Goethovy vyhlídky v Karlových Varech. Ve veřejném hlasování bylo letos odevzdáno více než 11 tisíc platných hlasů, nejvíce jich mezi stavbami získala rozhledna Bučina (603 hlasů), mezi projekty rozhledna Rusalka (917 hlasů) a ze zachráněných památek Andělská Hora (625 hlasů).

Stavby Karlovarského kraje každoročně vypisuje Regionální stavební sdružení Karlovy Vary spolu s partnerskými stavebními organizacemi. Cílem soutěže je na základě hlasování odborné poroty i veřejnosti vybrat nejlepší stavby, projekty, studie i zachráněné památky. Vyhlášení výsledků se uskutečnilo v rámci Dnů stavitelství a architektury Karlovarského kraje 2017 a ceny převzali zástupci stavebních firem, projektanti a stavbyvedoucí.

Vítěz nejlepší stavby Karlovarského kraje se poté účastní celostátní soutěže Stavba roku.



Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy