Region, Sokolov: Ceny za dobrotu kraje byly rozdány (TV Západ)

Letošní ročník Dobroty Karlovarského kraje se odehrál během Dne horníků v Sokolově. Ocenění si odnesla řada regionálních výrobců za produkty, které pocházejí z našeho kraje.

dezinfekce

„Trošku se pozměnili výrobci, ale počet produktů, které jsme hodnotili, byl v podstatě stejný, pouze jeden ubyl. Každopádně pro odbornou porotu – velmi těžká záležitost, protože se srovnávají mnohdy nesrovnatelné věci jako je např. chléb a tvarohový nebo borůvkový koláč. Snažíme se ale vždy postupovat tak, aby to bylo co nejvíce spravedlivé. Musím říci, že chuť našich výrobků obstojí ve srovnání s chutí jakýchkoliv výrobců v rámci celé České republiky, protože v letošním roce jsme vystavovali na Zemi živitelce a nezaujatě musím říci, že náš stánek měl prakticky největší úspěch ze všech stánků, které tam byly. Jsme opravdu hrdí na to, že zde máme produkty, které obstojí a které i znalci, kteří na Zemi živitelku chodí, dokáží ocenit,“ uvedl radní Karlovarského kraje Karel Jakobec.

„Mohli bychom mít výrobků daleko více, ale držíme to na standardu. Přihlašují se noví a hlavně je zpětná odezva, že soutěž má význam pro ně, že si je potom najdou větší obchodníci a jejich sortiment se např. objeví ve větších prodejnách nebo v dalších městech,“ dodal ředitel pořádají Střední zemědělské školy v Dalovicích Zdeněk Perlinger.

Mezi uzeninami se třetím místě umístil Doupovský bič, na druhém pak Pršut z květové špičky výrobce Josefa Pelanta. Porotcům nejvíce zachutnala Paštika s medvědím česnekem Romana Krčmy.

Mezi alkoholickými a nealkoholickými nápoji letos kralovala piva. Třetí byl Krušnohorský světlý ležák 12°, druhá byla jedenáctka ze stejného pivovaru. Prvenství letos brala dvanáctka z kynšperského pivovaru Zajíc.

Mezi pekařskými a cukrářskými výrobky si třetí místo vybojoval Chléb kolonáda z Karlovarské pekárny s.r.o., druhou pozici si zajistila Cukrárna Ondra za Tvarohový dort borůvka a první cenu získalo Pečivo kváskové Bonela opět Karlovarské pekárny s.r.o.

Mléčné výrobky reprezentoval na třetím místě Děpoltovický biokefír Jiřího Kubernáta. Druhý byl Kozí jogurt bílý od Lukáše Kostlivého a nejchutnější byl Vánočník, tedy jogurt s vánočním kořením Jiřího Kubernáta.

V kategorii Ovoce, zelenina, medy a čaje v čerstvé nebo zpracované podobě skončil na třetí příčce finalista celorepublikové soutěže BIO med medovicový od Dušana Michálka. Druhý byl Olej z bílého máku od firmy Bohemia olej s.r.o. Vítezství si odnesla Jitka Šimůnková za své Krásenské čajování Krásnokvítek. 

Zároveň byly vyhlášeny výsledky soutěže Výboru pro národnostní menšiny, nad kterou převzala záštitu hejtmanka kraje Jana Mračková Vildumetzová. Předávání se zúčastnila předsedkyně výboru Helena Hejnová a generální konzul Ruské federace v Karlových Varech Michail Nikolajevič Leděněv. 

První ceny si odnesli Kolektiv autorů ZŠ a MŠ Potůčky, Barbora Miličová z Karlových Varů a Iveta Dibelková z Potůčků.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy