Region: Sněhová kalamita zaměstnala také hasiče i policisty (TV Západ)

Přívaly sněhu v našem karlovarském kraji sužovaly především horské oblasti několik dní. Problémy na silnicích, v dopravě, popadané stromy a další průvodní jevy kalamity zaměstnávaly nejen obyvatele a vedení měst, ale také hasiče a policisty.

dezinfekce

„Vzhledem, že sněžení přišlo naráz a ve velkém množství, došlo k tomu, že především horské oblasti byly paralyzovány přívaly sněhu. Kolabovala tam kompletně doprava. Nějakou dobu se obce snažily zvládnout kalamitní situaci vlastními silami. Horské obce mají své vlastní prostředky, techniku a zaměstnance pro úklid sněhu, nicméně ten stav přetrvával řadu dní. Zhruba po týdnu, kdy se obce opravdu snažily nejdříve to zvládnout samy, situaci pak už vyhodnotily jako nezvladatelnou a požádaly hasičský záchranný sbor o pomoc při zprůjezdnění především komunikací uvnitř obcí tak, aby byla zajištěna dostupnost techniky záchranářů ke všem obyvatelům obcí a měst. Zároveň, aby byla zajištěna dostupnost pro ostatní služby potřebné pro zajištění běžných životních potřeb,“ vysvětlil mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Martin Kasal.

Hasiči nasadili techniku na odklízení obrovských mas sněhu, konkrétně kolový nakladač. Přijela také rota hasičů ze Zbirohu se dvěma nakladači.

„Začalo to na Božím Daru, který byl asi nejvíce postižený, postupně se pomoc přesunula do dalších horských oblastní jako byla Horní Blatná nebo např. Bublava,“ přiblížil Kasal.

Komplikace způsoboval sníh i na stromech.

„Byl to těžký mokrý sníh. V kombinaci s poměrně silným větrem, který právě vanul v horských oblastech, jsme zaznamenali v uplynulých 14 dnech enormní nárůst výjezdů právě k popadaným stromům. Když srovnáme stejné období v loňském roce, začátek ledna, kdy jsme řešili zhruba 4 události typu spadlý strom, tak nyní jsme jich řešili cca 200. Navíc při událostech se často odstraňovalo více popadaných kmenů. Hrubým odhadem, co nám nahlásily jednotky zasahující v terénu, jsme odstranili více jak 400 popadaných kmenů, a to opravdu jen na nejfrekventovanějších úsecích silnic tak, aby byla zajištěna základní dostupnost dopravy,“ popsal mluvčí Kasal.

Kromě přírodních vlivů se na složité situaci výrazně podepsali také nezodpovědní řidiči nebo ti, kteří přecenili své schopnosti.

„My jsme za poslední týden, kdy došlo ke zhoršení povětrnostních podmínek, řešili přibližně 6 desítek dopravních nehod. Z toho jedna třetina byla způsobena nepřiměřenou rychlostí řidičů na komunikacích, kde byl sníh a námraza. Samozřejmě se řešilo i několik havárií, kdy řidiči spíše zapadli ve sněhu či menší ťukance. Tyto dopravní nehody si ale řidiči řešili sami po vlastní linii bez přítomnosti Policie,“ potvrdila policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Na řešení komplikované situace se v regionu podílely všechny složky IZS i cestáři.

„Velmi dobrá spolupráce byla s panem Bulkou ze Správy a údržby silnic, který mě informoval o každém uzavření komunikace, ať už to bylo v Krušných horách nebo vlastně v celém Karlovarském kraji. Samozřejmě mě informoval i o tom, když už byly komunikace zprůjezdněny. Veškeré informace jsme dávali online na Twitter, aby občané a řidiči, kteří se tam chystali, měli informace z první ruky,“ poděkovala mluvčí Týřová.

Online zpravodajství probíhalo také na facebookových stránkách naší televize s využitím dalších online zdrojů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy