Region: Sanitky po záchranářích budou sloužit pro zvířata (TV Západ)

Dvě vysloužilé sanitky ze zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje si převzali zástupci organizací pomáhající zvířatům. K předání došlo ve středu 23. května v areálu záchranky. Sanitní vozy VW Trasporter 2,5 TDi, které mají najeto okolo 300 tisíc kilometrů.

dezinfekce

Jeden z vozů byl pořízen v roce 2008, druhý v roce 2011.

„Každý rok kupujeme záchrance pět nových sanitek. Vždy jsme řešili, co se sanitkami, které vyřazujeme. Letos jsme se rozhodli, že dvě z nich dáme zařízením, která se starají o znevýhodněná, handicapovaná a toulavá zvířata. Myslím si, že je to výborný čin a určitě si zaslouží velké poděkování všem zastupitelům kraje, kteří pro to hlasovali. Do budoucna je budeme určitě nabízet i dalším složkám Integrovaného záchranného systému, jestli by o ně neměly zájem. Dovedu si představit např. městské policie při převozu opilých osob na záchytku. Pokud ale o ně nebude zájem, tak určitě na prvním místě budou opět stanice pro handicapovaná zvířata,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš.

Jednu získala záchranná a odchytová služba pro zvířata pana Prokeše. Ta poskytuje pro 22 obcí v kraji nejen první pomoc a přepravu poraněných zvířat, ale také odchyty toulavých zvířat. Ročně to je okolo 300 zásahů.  

„Byli jsme v situaci, že kdybychom sanitu nedostali, byla by naše činnost ohrožena natolik, že bychom ji museli pravděpodobně ukončit. Skutečně nás to zachránilo,“ neskrýval radost Petr Prokeš.

Interiér auta si postupně služba upraví přesně pro své účely.

„To využití bude úplně stejné jako u lidí, tak pro zvířata. Samozřejmě ale rozměrově, díky tělesné konstituci atd., úpravy proběhnout musí. V současné době jsme pořídili kyslíkové vybavení, máme zde provizorní odchytovou klec, máme objednaná nosítka, nějaké základní vybavení jako vyprošťovací lana, úhlovou brusku na řetězy, atd. Postupně se bude vybavovat tak, jak je potřeba,“ potvrdil Prokeš.

I druhá služba si pochvaluje stav vozu i možnosti jeho využití.

„Je velmi důležitý, zejména proto, že má velkou vnitřní kapacitu. Budeme moci převážet více zvířátek najednou, což je důležité zejména pro městský psí útulek Betty, který provozujeme a pro kastrační program kočiček. Máme více provozoven. Vozidlo bude stát v městském psím útulku, kde bude připravené k výjezdu. Dále bude vozit pejsky na veterinární ošetření, na odchyty bude jezdit, atd. Zároveň pokud bude plánovaná kastrační akce kočiček, tak se převybaví tak, aby to bylo vhodné právě s menšími přepravkami a odchytovým zařízením pro kastrace a vyjede na danou lokalitu,“ vysvětlila Hana Šimková, předsedkyně spolku Ostrovský Macík.

Sanitky jsou velmi dobře vybavené vnitřním osvětlením nákladového prostoru. Obě mají také pohon 4x4 vhodný pro horské oblasti. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 26.05.2018 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy