Region: Policie zveřejnila statistiky kriminality (TV Západ)

Na tiskové konferenci v úterý 12. února zveřejnilo Krajské ředitelství Policie ČR v Karlových Varech statistiky kriminality za rok 2018. Trestná činnost se nepatrně snížila – zhruba o jedno procento.

dezinfekce

„Celkově kriminalita v Karlovarském kraji poklesla o 50 případů v meziročním srovnání. Nicméně jsou určité oblasti, kde došlo k nárůstu. K nárůstu došlo v oblasti vloupání do rodinných domů, bytů, osobních vozidel a k zcizování vozidel. Nicméně v těchto všech třech mnou zmiňovaných oblastech se Policii ČR, Karlovarského kraje daří výrazně lépe tyto případy objasňovat a s tímto bojovat,“ uvedl ředitel Krajského ředitelství Policie ČR Karlovarského kraje Petr Macháček. 

Celkem bylo za 5034 případů stíháno 2905 osob, což je o téměř 500 pachatelů méně. Objasněnost celkově klesla o 1,35 % a pohybuje se na úrovni 67,2 %. Kraj se tím řadí mezi tři nejlepší v rámci ČR a patří i mezi nejbezpečnější. 

V roce 2018 narostla především kybernetická kriminalita. Řešil se téměř dvojnásobek skutků – 138. Nejčastěji se jednalo o podvodné jednání pachatelů v rámci prodeje zboží prostřednictvím internetových portálů nebo fiktivních e-shopů. U násilných trestných činů došlo k poklesu o 10 loupeží. Staly se také 3 vraždy, meziročně tedy o 9 méně. Všech 12 bylo objasněno.

Pokračuje spolupráce Cizinecké policie se Spolkovou policií v Německu. Odhaleno bylo přes 100 nelegálně pobývajících cizinců – 37 Ukrajinců, 35 Slováků a další národnosti. Nelegální migranti nebyli zjištěni nejen na naší hranici, ale ani na Bavorské a Saské straně. Na všech úrovních také pokračuje spolupráce mezi policisty z těchto tří zemí. 

„Díky tomu, jak se vyvíjí Karlovarský kraj a jeho oblast turistiky, plánujeme v roce 2019 mnohem větší objem společných hlídek mezi českou a německou policií, zejména v oblasti Božího Daru, Jáchymova a Perninku, ať už jde o letní sezónu, tak potažmo zimní sezónu, kdy se můžeme bezesporu nechat inspirovat kolegy z Plzeňského kraje a jiných krajů, jejichž policisté vykonávají službu na lyžích,“ naznačil další možné rozšíření působnosti Macháček.

Velmi rostl počet dopravních nehod na silnicích druhých a třetích tříd. Naopak na „šestce“ výrazně poklesly střety se zvěří. Přispělo k tomu postupné oplocování této hlavní komunikace v kraji. Počet obětí tragických nehod se oproti roku 2017, kdy zemřelo na silnicích v kraji 12 osob, zvýšil o 9.

„Nejrizikovější místa, kde došlo k dopravním nehodám s nejfatálnějšími následky, byla v úseku mezi Karlovými Vary (na hranici Karlovarského kraje) směr na Prahu. Určitá dopravní opatření byla u objížďky u Žalmanova. Někteří řidiči nerespektovali tuto objížďku, překonali ji a tam došlo k dvěma dopravním nehodám s fatálními následky. A pak před Žalmanovem jako takovým k dalším dvěma. Takže na tomto úseku mezi Karlovými Vary a konce hranice Karlovarského kraje vyhasly čtyři životy z těch devíti navíc, které byly ve srovnání s rokem 2017,“ přiblížil ředitel Macháček.

Loni bylo také odhaleno 18 pěstíren konopí a zabaveno celkem 15 kilogramů THC a dvě varny pervitinu s 1,3 kg drogy. Na všech 8 tržnicích v kraji se začaly objevovat uniformované hlídky. Na konferenci také Policie uvedla priority pro letošní rok.

„Stejně jako v minulém roce je to nábor nových policistů, tzn. získat do našich řad, co nejvíce nových policistů a policistek. Další prioritou je bezesporu boj s drogami, ať už jde o oblast příhraničí, tak samozřejmě i oblast vnitrozemí. Další prioritou je boj proti extrémismu a v neposlední řadě i boj proti daňové kriminalitě,“ dodal Petr Macháček.

Zatímco v roce 2017 ubylo v řadách Policie v kraji 32 policistů, v loňském roce jich 21 přibylo. Policie nabízí při šestiletém úvazku náborový příspěvek 110 tisíc korun a od letošního roku i zvláštní příplatek ve výši 2,5 až 3 tisíce korun měsíčně.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy