Region: Policie se během akce Migrace zaměřila na odhalování nelegálních tranzitů cizinců

Ve dnech 14. až 16. září 2018 proběhla policejní akce „Migrace 2018“. S ohledem na aktuální bezpečnostní situaci u nás a v okolních státech a na základě vyhodnocení poznatků z oblasti kontroly pobytu cizinců se policisté z Odboru cizinecké policie, Odboru služby dopravní policie a Územního odboru Cheb zaměřili na odhalování nelegálních tranzitů cizinců přes území České republiky a s tím související protiprávní jednání

dezinfekce

Policisté také svoji pozornost zaměřili na odhalování padělaných a pozměňovaných cestovních dokladů a jiných osobních dokumentů, pátrání po vozidlech, hledaných a pohřešovaných osobách, neopomněli také problematiku drog a věnovali se i kontrolám dodržování bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a ochraně veřejného pořádku a bezpečnosti.

V rámci tohoto schengenského vnitrostátního pátrání, které probíhalo na dvou kontrolních stanovištích ve dne i v noci, poblíž státní hranice se Spolkovou republikou Německo, policisté využili moderní přístroje, kterými Policie ČR disponuje.

Nejnovějším přístrojem Policie ČR je Heartbeat detektor. Jde o přístroj, který zjistí, zda se ve vozidle neukrývá osoba, a to na základě tlukotu srdce. Policisté také použili inspekční kufr, kterým zkontrolují pravost dokladu, vyhodnotí, zda fotografie v dokladu souhlasí s tváří osoby, či zkontroluje biometrické údaje. Velkým pomocníkem policistů v terénu je také speciálně vybavené vozidlo tzv. „Schengenbus“, které je vybavené přístroji na odhalování padělaných dokladů či listin. Jedná se např. o Docutest, Mikroskop, ale asi nejdůležitějším přístrojem je videospektrální komparátor, který umí rozkládat světlo na jednotlivé vlnové délky a ukládat do paměti originály jednotlivých částí dokladu. Zjištění tak padělaného dokladu nebo dokumentu trvá jen chvilku. Pro dobrou viditelnost využili policisté v nočních směnách také osvětlovací balóny.

Kontrolní akci v sobotu navštívil ministr vnitra Jan Hamáček, náměstek policejního prezidenta pro Službu kriminální policie plk. Ing. Mgr. Jaroslav Vild, ředitel služby cizinecké police plk. Mgr. Milan Majer a ředitel Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje plk. Mgr. Petr Macháček.

Na akci se celkem podílelo 116 policistů Policie ČR a 19 policistů ze Spolkové republiky Německo.

Policisté zkontrolovali během celé akce 2 736 osob, z toho bylo 679 občanů České republiky, 1 528 cizinci EU a 529 cizinců ze 3. zemí. Vozidel zkontrolovali celkem 1 373.

Zjistili 80 přestupků cizinců:
- porušení zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území ČR, v platném znění - řešeno pokutami příkazem na místě v celkové výši 32 500 Kč,
- zjištěno 42 ostatních přestupků (39 přestupků řešeno pokutami příkazem na místě v celkové výši 18 000 Kč a 3 oznámení přestupku),
- zjištěny 2 trestné činy – 1 Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a 1 Ohrožení pod vlivem návykové látky,
- zjištěny 2 hledané osoby 1 vyhledaná věc (doklady)v Schengenském informačním systému.


mjr. Mgr. Kateřina Böhmová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy