Region: Pod vlivem alkoholu způsobili dopravní nehodu

Během středy 10. července 2019 tři řidiči usedli za volant, ačkoliv si byli vědomi skutečnosti, že po předchozí konzumaci alkoholických nápojů nejsou schopni bezpečně řídit a ovládat vozidlo.

dezinfekce

Policisté z dopravního inspektorátu Karlovy Vary sdělili 43letému muži podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Takového jednání se měl obviněný dopustit tím, že po jedné hodině ranní, řídil osobní vozidlo značky Škoda po silnici druhé třídy ve směru na Děpoltovice. Před obcí vyjel vpravo mimo komunikaci, kde s vozidlem v silničním příkopu havaroval. Při dopravní nehodě došlo k poškození vozidla a škoda je předběžně odhadnuta na částku kolem 30 tisíc korun. Policisté po příjezdu s řidičem provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která vyšla pozitivně s nejvyšším výsledkem 2,00 promile alkoholu v krvi.

Řidiči po provedeném lékařském vyšetření spojeném s odběrem krve byla zjištěna hodnota 2,39 promile. V případě prokázání viny hrozí obviněnému trest odnětí svobody až na tři léta, peněžitý trest nebo zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel.

Další řidič, který usedl stejného dne za volant pod vlivem alkoholu, byl 58letý muž. Ten byl kolem tři čtvrtě na deset dopoledne kontrolován policejní hlídkou z Obvodního oddělení Ostrov. Policisté kontrolovaného řidiče vyzvali k podrobení se orientační dechové zkoušce, kdy byla uvedenému řidiči naměřena hodnota 1,04 promile alkoholu v krvi. Dopravní nehoda je nadále v šetření policistů.

Odpoledne kolem páté hodiny řídil dvaatřicetiletý muž osobní vozidlo značky Volkswagen po silnici ve směru od Teplé na Mnichov. Za obcí Nová Farma na rovném úseku po projetí pravotočivé zatáčky zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy vozidla stavu a profilu komunikace. Vyjel vpravo mimo komunikaci, kde narazil pravou přední částí vozidla do vzrostlého stromu. Po příjezdu hlídky z Obvodního oddělení Teplá byl řidič vyzván a současně poučen k provedení orientační dechové zkoušky na přítomnost alkoholu v krvi. Té se dobrovolně muž podrobil a jeho nevyšší naměřená hodnota činila 2,23 promile alkoholu v krvi. Při dopravní nehodě došlo ke zranění spolujezdce, který byl letecky transportován do nemocnice v Plzni. Šetřením a ohledáním bylo zjištěno, že řidič ani spolujezdec zřejmě nebyli při jízdě připoutáni bezpečnostním pásem. Policisté nadále tuto dopravní nehodu prošetřují.

Všichni řidiči z uvedených dopravních nehod se dobrovolně podrobili lékařskému vyšetření s následným odběrem biologického materiálu. Na místě jim byl zadržen řidičský průkaz a zakázána další jízda.

Prevence:
Alkohol za volant nepatří. Nejen, že způsobuje přeceňování řidičských schopností, ale také řidiče ovlivňuje v jejich vnímání okolí. Představuje během řízení pod vlivem alkoholických nápojů riziko nejen pro sebe a své spolujezdce, ale i pro další účastníky pozemní komunikace.


pprap. Eva Valtová
nprap. Bc. Zuzana Týřová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
12.07.2019 12:30




0 +
 

Hlavní zprávy