Region: Opět podváděl na internetu

Karlovarští kriminalisté rozšířili trestní stíhání 21leté ženy a 23letého muže z Havířova, které obvinili ze spáchání pokračujícího přečinu podvodu.

dezinfekce

Takového protiprávního jednání se měli společně dopustit v období od července roku 2018 do března 2019. Prostřednictvím různé výpočetní techniky na internetových portálech měli nabízet k prodeji mobilní telefony či vstupenky na sportovní a různé kulturní akce (viz zde). Po přijetí požadované finanční částky však zboží nezaslali a peníze si měli ponechat pro vlastní potřebu. Takovým způsobem měli obelhat přes 150 osob, kteří pochází z různých měst po celé České republice. Podvodným jednáním se obohatili téměř o 450 tisíc korun.

Obviněný muž toho však zřejmě neměl dost a v páchání stejné trestné činnosti pokračoval i nadále. Od října do listopadu minulého roku měl opět umisťovat na internetové portály obdobné nabídky na prodej zboží, které po uhrazení požadované částky nedodal. Podvodným jednáním vylákal od téměř 30 osob finanční obnos ve výši kolem 120 tisíc korun. Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který jej akceptoval. Soudce Okresního soudu v Karlových Varech pak poslal muže do vazební věznice. Trestní stíhání obviněné ženy probíhá na svobodě.

V případě prokázání viny hrozí obviněným trest odnětí svobody až na pět let za způsobenou větší škodu.

Prevence:
V případě takovýchto inzerátů či při poptávce po různém zboží buďte velmi obezřetní. Lidé přes sociální sítě působí na první pohled velmi věrohodně a seriózně. Co Vás však může upozornit, že se může jednat o podvod, je výrazně výhodná cena. Rozhodně byste peníze neměli posílat předem, nebo se tak můžete stát oběťmi podvodníků a je velice pravděpodobné, že nedostanete objednané zboží ani zpět své peníze. Vždy nakupujte u ověřených obchodů. Buďte opatrní při placení - nejbezpečnější je platba na dobírku, přesto balík zkontrolujte. Riziková je platba kartou, nebo převodem na účet. V případě vážného podezření nebo zjištěného podvodu neváhejte a oznamte věc Policii České republiky na nejbližší služebnu, nebo na linku 158.

nprap. Eva Valtová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
06.03.2020 10:30




0 +
 

Hlavní zprávy