Region: Od začátku června zasahovali hasiči u téměř 60 požárů trávy či lesního porostu

Slunečné a velmi suché počasí během letošních letních prázdnin výrazně napomáhá vzniku a šíření požárů travních či lesních porostů. S ohledem na výhled počasí, kdy sucho má i nadále přetrvávat, doporučil ředitel Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Václav Klemák vyhlášení období zvýšeného rizika vzniku požárů, a to na celém území kraje.

dezinfekce

Teplá, Nejdek, Mnichov, Cheb, Chyše, Františkovy Lázně, Potůčky. To je jen několik míst, kde v posledních dnech hasiči zasahovali u požárů trávy či lesních porostů. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu a náročnosti likvidace těchto požárů doporučili hasiči, aby hejtmanka vyhlásila období zvýšeného rizika vzniku požárů.

Na základě tohoto doporučení vydala hejtmanka kraje Jana Vildumetzová nařízení, kterým se stanovuje období zvýšeného rizika vzniku požárů a s tím související povinnosti obyvatel na území kraje. Mimo jiné je zakázané v lesních porostech a na dalších místech rozdělávat a udržovat ohně a odhazovat hořící nebo doutnající předměty, používat pyrotechnické výrobky nebo spotřebovávat vodu z umělých a přírodních nádrží určených jako zdroje požární vody k jiným účelům než k hašení požárů. Přísnější pravidla v tomto období platí také pro zemědělce při sklizni.

O tomto jsme vás informovali zde.

V období od začátku června 2018 do čtvrtka 26. července 2018 zasahovali hasiči v Karlovarském kraji u 59 požárů trávy či lesního porostu. V loňském roce zaznamenali v období červen až červenec 55 požárů. Jedná se tak zatím o malé navýšení počtu požárů trávy a lesních porostů. V letošním roce právě s ohledem na velké sucho je likvidace těchto požárů výrazně obtížnější. I požáry na malém prostoru si vyžadují nasazení velkého počtu zasahujících jednotek a především velmi velkou potřebu hasební vody. Požáry se totiž dostávají do velké hloubky a je nutné důkladné prolití všech míst, kde je zvýšená teplota. Velmi často také hasiči vyjíždí na místa požárů v dalších dnech na kontroly, není výjimkou, že požářiště začne znovu doutnat a hořet, je tak nutné dohašení.

S ohledem na aktuální meteorologickou situaci hasiči důrazně apelují, aby všechny pokyny z vyhlášeného nařízení byly důsledně dodržovány. Jen tak lze zmírnit riziko letních požárů.


Zdroj: HZS Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
27.07.2018 12:00




0 +
 

Hlavní zprávy